A Mercedes másfél hete jelentette be, hogy leszerződtette Lewis Hamiltont, az eddigi teljes F1-es pályafutását a McLarennél töltő angol kerül majd Michael Schumacher helyére.

A szerződés körüli huzavona miatt az idény előrehaladtával érzékelhetően romlott a McLaren és a 2008-as bajnok viszonya, most pedig, hogy biztossá vált a válás, még hűvösebb és korlátozottabb lesz az együttműködés.

A feszültség egyik forrása a McLaren 2013-as fejlesztése, amelyben az Indepent szerint Hamilton is részt venne, de Wokingban ezt illetően nem akarnak semmit a távozó pilóta orrára kötni.

“Amit eddig látott Lewis, az nem gond. Az idei autóval kapcsolatban természetesen mindent megosztunk, de ha a jövő évi modellről van szó, akkor nem. Ez megy minden csapatnál. Ha a jövő évi autó a téma, te pedig már nem fogsz abban az autóban ülni, akkor azon a megbeszélésen nem leszel ott” – magyarázta a maradó Jenson Button, aki azt is kiemelte, hogy csakis olyan esetben segíti Hamiltont a pályán idén, ha az a csapat érdekeit szolgálja.

“Azt mondtam, hogy mindent megteszek, hogy segítsek a csapatnak megnyerni a címeket” – mondta, megnyomva a csapat szót.

Apróság, de utal a viszonyokra: Hamilton a szuzukai hétvégén egy fekete karszalagot viselt a jobb felkarján, de nem azért, mert gyászolt, hanem mert a McLaren eltakartatott vele egy új tetoválást.

Ugyancsak árulkodó, hogy a pilóta a Twitteren háborgott egy kicsit, miért azt hitte, hogy Button leiratkozott a csatornájáról, később rájött, a csapattárs soha nem is volt a követői között.

“Most vettem észre, hogy @jensonbutton leiratkozott, nem szép dolog. Azt hittem, három csapattársként eltöltött év után tiszteljük egymást, de világos, hogy ő nem tisztel” – írta.

“Az a vicces, hogy még mindig csapattársak vagyunk. De felőlem rendben, én ezután is mindent beleadok majd a csapat és a szurkolók kedvéért egészen addig, amíg Brazíliában el nem érjük a célvonalt!!!”

Majd következett a visszakozás: “Elszúrtam, most jöttem rá, hogy Jenson soha nem is követett. Ne haragudjanak rá! Többet kellene Twitteren lennem.”

Szintén – és az előző kettőnél komolyabb – konfliktus jelent, hogy a McLaren egészen a naptári év végéig, a szerződés utolsó napjáig nem engedi, hogy Hamilton az új csapatával dolgozzon. “Nem megyek el Brackleybe a Mercedeshez, köt a szerződésem. December végéig él, ami egy kicsit késő, de ez van” – árulta el.

Hamilton egyébként maga is tudja, hogy a győzelemre alkalmas McLarenből jövőre egy gyengébb autóba ül át, de pillanatnyilag kimondottan várja ezt a kihívást, kész hosszabb távon gondolkodni. Amikor arról kérdezték, számít-e futamgyőzelemre 2013-ban, így felelt:

“Nem, egyáltalán nem. Nem is gondolok ilyesmire. Ez hosszabb távra szól. 2014-15-ben számítok majd sikerekre. Persze nem úgy megyek a Mercedeshez, hogy, na legyen egy szar évem, egyszerűen csak tisztában vagyok vele, hogy nem a miénk lesz a legjobb autó, sok munkát kíván majd a fejlődés.”