F1: Nem vették el Vettel pole-ját 2 A Japán Nagydíj versenybírói nevetségesen hosszú vizsgálat és tanakodás után – amely valószínűleg, nem túl szerencsés módon a bajnokság állását is a szempontként kezelte – meghozták döntésüket Sebastian Vettel és Fernando Alonso incidensét illetően. A címvédő a Ferrari panasza szerint feltartotta Alonsót a Q3-ban, de a stewardok úgy ítélték meg, hogy az okozott hátrány nem volt jelentős, ezért csak megrovásban részesítették a Red Bull-ost, a pole-t megtartotta. A stewardok az indoklásként ennyit írtak: “magától értetődő”.

A kvalifikáció végén kérdésesnek tűnt, hogy Kobajasi Kamui szabályosan, megfelelően lassítva érte-e el a 4. helyet jelentő eredményét, de az ügyben gyors döntés született, a japán pilóta kellően visszavett a Kimi Räikkönen kipördült Lotusa miatt lengetett sárga zászlóknál, büntetés nem volt indokolt.

A versenybírók a Q1 végén Bruno Senna és Jean-Eric Vergne között történt incidenst is megvizsgálták, amikor a Toro Rossó-s a kör végi sikánnál ügyetlenkedett a gyors körön lévő brazil előtt. Míg a francia továbbjutott, Senna az első szakasz végén búcsúzott. A stewardok számára egyértelmű volt az eset, Vergne-t háromhelyes rajtbüntetéssel jutalmazták.

“A gyors körömön utolértem Glockot, emiatt lassítanom kellett. Láttam, hogy Bruno gyorsan közeledik, sajnos pont a sikánnál ért utol, ahol nincs sok hely. Tudtam, hogy el kell engednem, kihúzódtam, amennyire csak tudtam. Utána nagyon lelassított, úgyhogy az egyenesen vissza kellett előznöm, mert különben nem lett volna köridőm” – magyarázta Vergne.

Honfitársa, a marussiás Charles Pic is büntetést kapott, őt megrovásban részesítették és 5000 eurós pénzbírságra ítélték, amiért a harmadik szabadedzés végén feltartotta Lewis Hamiltont. Az ifjoncot már Szingapúrban is hasonló okból büntették, akkor egynapos közhasznú munkára utasították, versenymérnökével együtt az FIA közlekedésbiztonsági kampányában vesz majd részt.

Emlékeztetőül: Vergne-en kívül Jenson Buttont (sebességváltó-csere), Nico Hülkenberget (sebességváltó-csere) is hátrasorolják, 5-5 pozícióval, míg Michael Schmacher 10 helyet lép vissza a rajtrácson az épp a Toro Rosso-pilótával történt szingapúri ütközése miatt.

A Japán Nagydíj büntetésekkel korrigált rajtsorrendje

 1. S. Vettel (Red Bull)  
   2. M. Webber (Red Bull)
 3. K. Kobajasi (Sauber)  
   4. R. Grosjean (Lotus F1)
 5. S. Perez (Sauber)  
   6. F. Alonso (Ferrari)
 7. K. Räikkönen (Lotus F1)  
   8. J. Button (McLaren)
 9. L. Hamilton (McLaren)  
   10. F. Massa (Ferrari)
 11. P. di Resta (Force India)  
   12. P. Maldonado (Williams)
 13. N. Rosberg (Mercedes AMG)  
   14. D. Ricciardo (Toro Rosso)
 15. N. Hülkenberg (Force India)  
   16. B. Senna (Williams)
 17. H. Kovalainen (Caterham F1)  
   18. T. Glock (Marussia F1)
 19. J-E. Vergne (Toro Rosso)  
   20. P. de la Rosa (HRT F1)
 21. C. Pic (Marussia F1)  
   22. V. Petrov (Caterham F1)
 23. M. Schumacher (Mercedes AMG)  
   24. N. Karthikeyan (HRT F1)