Az előrejelzéseknek megfelelően száraz, kellemes időben zajlott a 2012-es idény 15. fordulója, a Japán Nagydíj első szabadedzése Szuzukában.

Egyelőre természetesen nem lehet komoly következtetéseket levonni, de annyi talán látszik, hogy továbbra is lépéselőnyben lehet a McLaren, hiszen az első két helyen a tavalyi győztes Jenson Button és csapattársa, a jövőre a Mercedeshez távozó Lewis Hamilton zárt.

A tempójukhoz legközelebb a Red Bull-os Mark Webber fért, ő 35 századdal volt lassabb Buttonnál. A 4-5. helyen a két Mercedes osztozott, de hátrányuk már fél másodperc feletti volt. Az edzést egyébként Nico Rosberg “zárta le”, amikor pár perccel a másfél órás keret lejárta előtt a 4-es kanyarban leállt az autója és előkerült a piros zászló.

A helyiek örömére Kobajasi Kamui a 6. volt, a top10 második felébe pedig még Felipe Massa, a két Force India és Pastor Maldonado fért be.

A bajnoki éllovas Fernando Alonso épp kiszorult az első tízből, míg a címvédő Sebastian Vettel csak a 17. lett, a kiscsapatok hat autója mellett mindössze a Williams tartalékosát, Valtteri Bottast előzte meg. A finnen kívül egyébként a Caterhamnél is a tesztpilóta kapott szerepet, a holland Giedo van der Garde vezetett.

A Lotus pilótái a csapatnál titokzatosan csak “az eszközként” emlegetett dupla-DRS-t próbálgatták, de a 13-14. idő egyelőre nem mutatta meg, hogy jó irányba haladnak-e vagy sem.

Ha már DRS: a Red Bull mindkét pilótája megtapasztalhatta, hogy a tavalyi befújt diffúzor jelentette tapadás nélkül nyitott hátsó szárnnyal nem lehet átfűzni az autót a szupergyors 130R kanyaron, Webbernek és Vettelnek is volt egy-egy ijesztő pillanata – ezzel együtt komoly incidens nem történt az edzésen.

Japán Nagydíj, 1. szabadedzés, Szuzuka, 2012.10.05.