A Belga Nagydíjon ugyan a 3. helyig jutott Kimi Räikkönen, de a Lotus a nyári szünet óta azért nem igazán versenyképes.  A Lotus pillanatnyilag a konstruktőri verseny 4. helyén áll, 14 ponttal a Ferrari, 30-cal a McLaren és 66-tal az éllovas Red Bull mögött.

Az elmúlt hétvégék mérlege talán alulmúlta a várakozásokat, de a csapatfőnök, Eric Boullier szerint nincs ok a pánikra, így is elégedettek lehetnek Enstone-ban.

“Ahogy már többször is mondtam, az F1-ben nem szabad túlzásokba esni. Akkor is higgadtnak kell maradni, amikor a dolgok jól mennek, az eredeti célokat kell észben tartani, és ugyanígy nincs értelme a túlzott borúlátásnak, amikor pedig nehezebb idők járnak.”

“Az E20-as képében jól tervezett és megbízható autónk van, azt hiszem, sikerült is meglepnünk jó néhány embert idén, de ezzel együtt mindig lépésről lépésre kell haladni. A célunk kezdettől fogva a konstruktőri 4. hely volt erre az évre. Nem mondom, hogy már nem is fogunk a Ferrarira hajtani, egyszerűen csak szeretném kontextusba helyezni a dolgokat. Nem feledjük, honnan érkezünk! Az erőlködés, a célok idény közbeni átírása csakis rosszul sülhet el. Nem arról van szó, hogy nem vágyunk többre, egyszerűen a tapasztalat mondatja, hogy az F1-ben a kapkodás az esetek nagy részében összeomlással végződik. De hajtunk ezután is, mindent beleadunk, a 2012-es idény pedig jól ment eddig. Meglátjuk, mi lesz a vége!”

A hétvégi Japán Nagydíjat illetően Boullier bizakodó, a Lotus a dobogót célozza Szuzukában:

“Tudom, hogy Romain és Kimi is nagyon élvezi Szuzkát, szóval mindannyian nagyon várjuk a hétvégét! A körrekord a mai napig Kimié, a 2005-ös győzelme óta, azaz van okunk bizakodni és természetesen igyekszünk olyan autót adni neki, amivel a maximumot hozhatja. Tulajdonképpen mondhatom, hogy a cél a dobogó, mert az, bár a csapatok közötti erőviszonyok folyamatosan változnak. Viszünk pár ígéretes frissítést, köztük az eszközt (a dupla-DRS) is és úgy gondoljuk, a pálya is fekszik majd az autónak. Reméljük, hogy simán megy a hétvégi felkészülés és az időjárás sem zavar majd bele!”

Kimi Räikkönen – és a Lotus – ugyan 13 futam után is nyeretlenül áll, de a finn pilóta így is 3. az egyéni bajnokságban, Fernando Alonsóhoz viszonyított 45 pontos hátrányával még az esélyesek között van. Boullier-t nagyon elégedett vele, de Romain Grosjeanban is bízik:

“Kimi különleges jószág! Mindig fantasztikusan versenyez, vasárnap 100 százalékot tud kihozni az autóból, minden lehetőséget kihasznál. Ki gondolná, hogy két évet kihagyott?! A fő cél most a két autóval történő rendszeres pontszerzés, mert a konstruktőri helyezés igazán fontos számunkra. Szingapúrban Romain is megmutatta, hogy a sebessége továbbra is megvan, nem hibázott, Szuzukában pedig tovább építhet erre. Valami azt súgja nekem, hogy az idény vége hoz majd pár meglepetést számunkra!”