Napos, meleg (29 fokos levegő, 41 fokos aszfalt) időben indult a 2012-es Forma-1-es világbajnokság 13., egyben utolsó európai futama, az Olasz Nagydíj Monzában.


A rajtnál Lewis Hamilton biztosan jött el a pole-ból, Felipe Massa pedig hozta, amit vártak tőle, megelőzte a kicsit lassabb Jenson Buttont, majd a célegyenes végén már Hamiltont támadta, de a sikánban nem tudott bebújni.

Mögöttük Michael Schumacher volt a 4. helyen, majd Sebastian Vettel, az első körben négy helyet javító Fernando Alonso, Kimi Räikkönen, Kobajasi Kamui, Paul di Resta és Bruno Senna sorakozott a top10-ben a 3. körben.

A 4. körre Vettel megelőzte Schumachert, majd Alonso is támadni kezdte a hétszeres bajnokot, akit viszont segített, hogy a Red Bullt követve ő is nyithatta a hátsó szárnyát. Az akciót végül a 6/7 körben a célegyenesben vitte végig a spanyol. Hátrébb közben Senna egyre hátrébb esett, míg a sauberes Sergio Perez a 8. helyig kapaszkodott.
 
A 9. körben furcsa incidens történt a Toro Rossó-s Jean-Eric Vergne-nyel, a francia a célegyenesben haladt, amikor a féktávhoz közeledve az autó fara hirtelen kitört, a járgány keresztbe fordult, majd a sikán fekvőrendőrein nagyot ugorva állt le a füvön. Az újonc saját lábán hagyta el a helyszínt.

Mark Webber a 11. körben ért fel az utolsó pontszerző helyre, miután a második DRS-zónában megelőzte di Restát.

A kerékcserék a 14-15. körben kezdődtek, előbb Pastor Maldonado, majd Nico Rosberg, Michael Schumacher és Kimi Räikkönen is kint járt – közepes gumik fogyni kezdtek, a keményeken induló Perez a bokszkiállás előtt meg tudta előzni a Lotust. 

Button eközben utolérte és a 19. körben megelőzte Massát, aki szintén küszködött már a gumikkal, a kör végén ki is ment cserélni. A következő fordulóban Vettel és Alonso együtt ment ki, a Ferrarinál gyorsan dolgoztak, hajszálon múlott, hogy a spanyol a címvédő elé kerüljön, de nem sikerült megoldani. Közvetlenül Massa mögé értek vissza.

Button a 23. körig bírta, és bár a kerékcseréje nem volt túl gyors, az előző pár körben kiautózott előnyének köszönhetően megőrizte a virtuális 2. helyét. Hamilton a 24. körben ment ki az élről, nála minden klappolt (2,7 mp). A vezetést ezzel a kemény gumin hosszú etapot teljesítő Perez állt az élre.

A 25-26. körben Alonso támadta Vettelt, a célegyenesben is próbálkozott, majd a Curva Grandében újra – ott, ahol tavaly épp a német előzte meg őt -, de egészen a pálya szélére, sőt azon kívülre szorult, a fűről kellett mentenie. A versenybírók vizsgálat alá is vonták az esetet.

Hamilton a 29. körre megelőzte Perezt, aki aztán ki is ment cserére, 30/23 körös egykiállásos stratégiával próbált minél előbbre jutni. Ugyanekkor Alonso végül elvette Vetteltől a 4. helyet.

Az Alonsóval szembeni túlzott keménykedés miatt Vettelt bokszutca-áthajtásos büntetéssel sújtották. Miután a címvédő letöltötte ezt, és Button műszaki hiba miatt kiállt, a sorrend Hamilton, Massa, Alonso, Schumacher, Räikkönen, Perez, Rosberg, Webber, Vettel és di Resta volt a pontszerzők sorrendje – 18 körrel a vége előtt.

Az állás nem sokáig maradt így, Perez a 37. körben megelőzte Räikkönent, míg Vettel csapattársával, Webberrel próbálkozott, és végül sikerrel előzött. Räikkönent aztán Rosberg is maga mögé utasította, miközben a sauberes mexikói Michael Schumachert vadászta le.

Az is csak idő kérdése volt, hogy Alonso mikor kerül Massa elé, a pozíciócsere a 40. körben történt meg, a brazil ígéretéhez híven a csapattárs bajnoki érdekeit szem előtt tartva udvariasan elengedte a spanyolt.

Massának a 3. hely is kezdett kicsúszni a kezéből, ugyanis Perez óriási tempóval zárkózott fel rá, a mexikói a 43. meg is előzte.

10 körrel a leintés előtt a top10 sorrendje így állt: Hamilton, Alonso, Perez, Massa, Räikkönen, Vettel, Webber, di Resta, Schumacher és Kobajasi volt.

F1: Hamilton nyert, Perez villant, Alonso mentett 3


Vettel műszaki problémával küszködött, míg Perez egyre közelebb került Alonsóhoz, falta a távolságot. A 46. körben lazán el is ment a Ferrari mellett, ezzel a dobogó második fokáig jutott – már Hamiltont is figyelmeztette a McLaren a közelgő veszélyre. Borítékolható, hogy a Perezt a Massa helyére küldő találgatások új lendületet kapnak a jövő héten.

A címvédő és tavalyi győztes Vettel autója a 48. körben adta meg magát, kiesett. A Red Bull kínját tovább növelte, hogy Webber az Ascariból kijövet megpördült, keresztbe csúszott, a 10. helyre esett vissza, majd a tönkrement gumikon teljesen lelassult, becsorgott a bokszba.

F1: Hamilton nyert, Perez villant, Alonso mentett 4


Hamilton végül senkitől sem zavartatva nyerte meg az Olasz Nagydíjat, sorozatban a McLaren és egyben saját idei harmadik győzelmét szerezte. Mögötte az egykiállásos stratégiát hibátlanul végrehajtó Perez lett a 2., Alonso a 3. hellyel óriásit mentett a hazai pályán.

A további pontszerző helyeken Massa, Räikkönen, Schumacher, Rosberg, di Resta, Kobajasi és Senna futott be.

Alonso számára jól alakult a verseny a bajnokság szempontjából, csak Hamilton hozott rajta, a többi rivális hátránya nőtt.

A világbajnokság két hét múlva a Szingapúri Nagydíjjal folytatódik.

Olasz Nagydíj, Monza, 2012.09.09.