Alonso: Sima pole-t buktam! 2 Bár pénteken problémákkal is küszködött, a szabadedzések azt mutatták, hogy a Ferrari és különösen Fernando Alonso pariban lehet a McLarenekkel az Olasz Nagydíj időmérőjén, esélyes lesz a pole-ra Monzában.

A kvalifikáció első két szakasza is erősítette ezt, de a Q3-ban megtörtént a “katasztrófa”, a hátsó felfüggesztés hibája miatt a spanyol versenyképtelen volt. Míg Felipe Massa egy szép 3. helyet hozott, Alonso csak a 10. rajtkockát szerezte meg.

A bajnoki éllovas az időmérő után azt mondta, még Hamiltonnál is sokkal jobbat tudott volna, sima pole úszott el:

“Valami elromlott az autóban a Q3-ban. Azt hiszem, az év legsimább pole-ját veszítettük el, mert 1:24,1-et laza körön tudtam hozni, míg Lewis 1:24,0-val győzött. Mi olyan 23,5-tel számoltunk. Szóval a legjobb pole-lehetőséget buktuk, de ez van.”  

“Holnapra rendben lesz az autó, de kétségtelen, hogy a 10. helyről rajtolva nem lesz könnyű. Tudtuk, mi a hiba, csak azért mentem ki, hogy lássuk, egy-két pozíciót tudok-e javítani, lehet-e 8-9. hely, de nem, túl sok hiányzott. Majd meglátjuk, mi lesz holnap!”

A nyári szünet előtt a bajnokságban 40 pontos előnnyel vezető Alonso mellől most elpártolni látszik a szerencse, Belgiumban kiesett, nullázott, most pedig a lehetséges 25 pont helyett jóval kevesebbért küzdhet a Ferrari hazai pályáján. Tegyük hozzá: Valenciában is hasonló pozícióból indult és végül győzött.

“Talán 15 éve nem történt ilyen meghibásodás, de most igen, azonban felesleges keseregni. Holnapra kijavítjuk, persze az eredmény alaposan átírja a versenyt. Megvolt az esélyem, hogy növeljem az előnyömet a közvetlen ellenfelekkel szemben, de így valószínű, hogy némelyikük hozni fog rajtam” – nyilatkozta később a csapat hivatalos sajtóanyagában.

“Nem hiszem, hogy az elmúlt nap problémáinak köze lenne az autó felpörgetett fejlesztéséhez, ugyanis nem olyan alkatrészekről volt szó, amelyekkel a határokat feszegetjük. Holnap igyekszünk majd minél több pontot szerezni, esetleg egy-két rivális elé kerülni. Hogy rizikós-e a mezőny sűrűjéből indulni? A ponttáblázat alapján inkább a többiek aggódhatnak, nehogy megint nullázzanak…”