Pénteken Monzában lezajlott a 2012-es idény utolsó európai versenyhétvégéje, az Olasz Nagydíj első két szabadedzése. A leggyorsabbak a McLarenek voltak, de a Ferrari és a Mercedes is ütőképes. A Red Bull egyelőre keresi az utat.

“Nagyszerű autónk van. A srácok fantasztikus munkát végeztek a gyárban az erre a hétvégére való aerodinamikai csomag behangolásával. Persze nagyon-nagyon szoros a verseny köztünk, a Ferrarik, a Lotusok és a Mercedesek között, de nem rossz a helyzetünk.  De van még dolgunk, javítani kell a köridőn, főként a hosszabb etapokon” – mondta a délután elsőként záró Lewis Hamilton, akit láthatóan nem zavart a vezetésben, hogy az egész paddock gyakorlatilag csak az ő 2013-as szerződését boncolgatja.

A Red Bull-osok épp ellenkezőleg beszéltek, ők az egykörös tempót hiányolták.

“Azt hiszem, összességében nem vagyunk olyan gyorsak, mint szeretnénk, azt hiszem, lesz még munka. Mark programját nem ismerem, azt sem tudom, hogy mások mit csináltak, de úgy gondolom, hogy versenytempóban azért jobbak vagyunk. De tény, hogy ma nem volt túl jó a tempó, ez látható volt. Sok munka vár ránk, de azt hiszem, a gumikkal tudunk egykiállásos versenyt vinni. Az élen elég szoros, mi egy kicsit le vagyunk maradva, holnap még előrébb kell lépnünk, majd meglátjuk” – nyilatkozta a tavaly a pole-t és a győzelmet is megszerző Sebastian Vettel, aki ezúttal a sisakfestésével magát a sisakfestést ünnepli, hiszen immár az 50. különböző mintát viseli az F1-ben.

“Keményen dolgozunk, de még nem találtuk el. Hosszabb etapon, megtankolva egy kicsit versenyképesebbek vagyunk, de könnyű autóval még bőven lesz munkánk. Általában nem mi vagyunk a pénteki bajnokok, még dolgozunk. Pénteken csak jó beállításokat keresünk. Megtankolva nem volt rossz, de a rövid etapoknak utána kell néznünk” – értett egyet Vettellel Mark Webber, majd hozzátette, hogy nem tekinti a favoritnak a McLarent.

“Igen, gyorsak, de nem ők az egyetlen ellenfelek. Vannak más srácok, más színű autókban, sőt, ugyanolyan színűben is. Még nem néztem meg, ki volt gyors, ki nem, én csak magamra koncentrálok.”

Michael Schumacher az első edzésen a leggyorsabb volt, az ezüst nyilak tempója pedig délután sem volt rossz, még úgy sem, hogy a hétszeres bajnok járgányán nem működött a DRS. Schumacher nem is volt elkeseredve:

F1: Monzában még minden nyitott 1
F1: Monzában még minden nyitott 2

F1: Monzában még minden nyitott

F1: Monzában még minden nyitott

F1: Monzában még minden nyitott 32
F1: Monzában még minden nyitott 33
F1: Monzában még minden nyitott 34
F1: Monzában még minden nyitott 35
F1: Monzában még minden nyitott 36
F1: Monzában még minden nyitott 37
F1: Monzában még minden nyitott 38
F1: Monzában még minden nyitott 39
F1: Monzában még minden nyitott 40
F1: Monzában még minden nyitott 41
F1: Monzában még minden nyitott 42
F1: Monzában még minden nyitott 43
F1: Monzában még minden nyitott 44
F1: Monzában még minden nyitott 45
F1: Monzában még minden nyitott 46
F1: Monzában még minden nyitott 47
F1: Monzában még minden nyitott 48
F1: Monzában még minden nyitott 49
F1: Monzában még minden nyitott 50
F1: Monzában még minden nyitott 51
F1: Monzában még minden nyitott 52
F1: Monzában még minden nyitott 53
F1: Monzában még minden nyitott 54
F1: Monzában még minden nyitott 55
F1: Monzában még minden nyitott 56
F1: Monzában még minden nyitott 57
F1: Monzában még minden nyitott 58
F1: Monzában még minden nyitott 59
F1: Monzában még minden nyitott 60
Fotó megosztása:
F1: Monzában még minden nyitott 61


“Sok munkát sikerült elvégeznünk a hosszú etapokat illetően, ma erre koncentráltunk elsősorban. Monzára egyedi aerodinamikai csomagot hoztunk, úgy tűnik jól működik, jobb, mint az előző futamokon. Jól haladtunk az edzéseken, kíváncsian várom, hogy mit tudunk meg az adatokból. Mindig öröm Monzába jönni, a tifósók nagyon melegen fogadnak. Hadd mondjak ezért most is köszönetet, és remélem, hogy holnap és vasárnap jó műsorral hálálhatom meg ezt!”

A Ferrarinak nem volt rossz a tempója, de Fernando Alonsónál délelőtt a motor, délután a sebességváltó adta meg magát. A bajnoki éllovas ezzel együtt pozitívan értékelt.

“Kicsit fura péntek volt ez a meghibásodások miatt. Néha a határig viszünk bizonyos elemeket, kísérletezgetünk is, szóval nem nagy gond. Holnap már a teljesítményre kell koncentrálnunk. A McLaren megint nagyon erősnek látszik, szóval kell még valami pluszt találnunk, aztán majd meglátjuk! Izgalmas hétvége lesz. Az időjárás nyugodt, ez lehetőséget a pontos munkára és az autó potenciáljának maximalizálására.”

F1: Monzában még minden nyitott 62


“De jó edzések voltak. Nagyon fontos, hogy ha olyan edzés adódik, mint ma, akkor lehessen támaszkodni a másik autó adataira, a csapattársra, szóval Felipének köszönhetően nem jelentenek hátrányt a ma elvesztett köreim. Ahogy már mondtam, még javítani kell az autón, de nagyjából elégedettek vagyunk a teljesítménnyel. Nem kell megváltanunk a világot máról holnapra, mint némelyik más péntek után, csak kisebb finomhangolásra lesz szükség holnap.”

Kimi Räikkönen a 6. volt, a maga szűkszavú módján elégedetten beszélt: “Rendben volt a nap. Kipróbáltunk pár dolgot, semmivel sem volt gond, elégedett vagyok az autóval. A hosszú etapos tempónk nem rossz és a leggyorsabb körtől sem maradtunk le sokkal. Bár nincs túl sok kanyar, de az alacsony leszorítóerő miatt nem túl jó a tapadás a féktávokon és a sikánokon keresztül. Nem könnyű összerakni egy tökéletes kört, de holnap még javulhatunk. Majd meglátjuk!”

Räikkönen mellett ezen a hétvégén Jerome D’Ambrosio szerepel az eltiltott Romain Grosjean helyett. A Lotus technikai főnöke, James Allison szerint a belga “nagyszerű munkát végzett” pénteken. D’Ambrosio a második edzésen hattizedet kapott a finntől, a két Red Bull szendvicsében a 12. lett.

F1: Monzában még minden nyitott 63


“Elég jól ment a nap, jó érzés újra autóban ülni. Nem könnyű az utolsó pillanatban beugrani, sok dolgot kell fejben tartani, az ilyen alacsony leszorítóerős pályán, mint Monza, nem könnyű megtalálni a határokat, de sikerült végigvinni a sűrű programot és sok kört menni. A holnapi célom a további előrelépés. Eddig nem rossz” – nyilatkozta az alkalomra és félig olasz származására is utalva a hétvégén olasz zászlós festést viselő tartalékos.