F1: A McLarenek az élen, Alonso megint bajban 2 Az Olasz Nagydíj második edzése is ragyogó időben zajlott Monzában, az eredmények pedig azt mutatják, hogy egyelőre a Mercedes-motoros autóknak áll a zászló.

Délelőtt Michael Schumacher zárt a legjobb idővel, de szorosan ott volt mögötte Jenson Button is. A spái győztes a délutánt is ugyanebben a pozícióban fejezte be, de most csapattársa, Lewis Hamilton volt a leggyorsabb. A két mclarenest kevesebb mint négy század választja el egymástól.

A 3-4. hely a két Ferrarié lett, de a bajnoki éllovas Fernando Alonso hétvégéje eddig nem alakul jól. Az első edzés végén motorhiba miatt állt le, délután pedig előbb a fékekkel akadtak gondjai, majd a sebességváltó romlott el a vörös autóban, a spanyol az utolsó 20 percet már kihagyta. Öröm az ürömben, hogy nem a versenyre szánt darab adta meg magát, így Alonso elkerüli az öthelyes rajtbüntetést, ami a csere miatt járt volna.

Az 5. Nico Rosberg volt, csapattársa, Schumacher viszont csak a 10. időt hozta, de ebben bőven benne volt, hogy a hétszeres bajnok autóján nem működött a DRS. Azzal együtt valószínűleg pár pozícióval előrébb végezhetett volna.

Kimi Räikkönen a 6. idővel fejezte be a pénteket, a pályán pedig csak nézőként jelenlévő Romain Grosjean helyettese, Jerome D’Ambrosio (12.) folytatta a jó munkát, hiba nélküli vezetéssel hattizeddel maradt el a finntől, a beugrás eddig jól megy.

A Force Indiánál okkal mondják, hogy Paul di Resta és Nico Hülkenberg teljesen egy szinten teljesít: a két pilóta egyetlen ezrednyi eltéréssel lett a 7-8.

Érdemes kiemelni, hogy az első nyolc 25 századon belül zárt a gyors körökkel, nem voltak nagy különbségek.

Az edzés második szakaszában a csapatok már jobban megtankolt autókkal a hosszabb etapokra koncentráltak, de ahogy a gyors körökön, úgy ezen a téren sem villogott a Red Bull, Mark Webber és Sebastian Vettel alatt is idegesnek tűnt az autó, egyelőre nem találták meg a jó beállítási irányt.

A komoly fékezési pontok és az alacsony leszorítóerő kombinációja hozta az eredményt, délelőtt és délután is alig akadt olyan versenyző, aki ne fékezte volna el magát valamelyik féktávon, a sikánok átvágása, a menekülőutak használata, a a táblák és fekvőrendőrök kerülgetése állandó látvány volt.

Persze ez hozzátartozik a pénteki munkához, a pálya felgumizódása és a beállítások finomhangolása után egyre kevesebb ilyenre lehet számítani a hétvége előrehaladtával.

Az idei utolsó európai forduló kvalifikációját szombaton a szokásos időpontban, 14 órakor tartják.

Olasz Nagydíj, 2. szabadedzés, Monza, 2012.09.07.