Schumacherék tortával ünnepeltek 2

Ma délután a 300. nagydíján áll majd rajthoz a hétszeres világbajnok Michael Schumacher a spa-francorchampsi aszfaltcsíkon. A belgiumi pálya több szempontból is mérföldkő a pilóta számára, ahová most, mint díszpolgár térhetett vissza.
A németek legendás pilótája körbeért, hiszen éppen itt debütált 1991-ben, amikor is menedzsere Willi Webber egy fülesnek köszönhetően bejutatta őt Bertrand Gachot helyére a Jordanhez. A német tehetségre felfigyelt a Benetton, és azonnal leszerződtette Schumachert. Nelson Piquet orra alá sok borsot tört az újonc, ugyanis az öt közös időmérőn csupán egyetlen egyszer sikerült megvernie zöldfülű csapattársát. Következő évben Spában szerezte meg a legelső győzelmét, majd még ötször léphetett fel a dobogó legfelső fokára az Ardennekben.

A Benettonnál 68 futamon indult, velük szerezte meg az első két világbajnoki címét 1994-ben és 1995-ben. A következő évben lecsapott rá a Ferrari, és további öt címet húzott be vörös színekben, majd 2006-ban az olasz istállótól vonult vissza, náluk 181 nagydíj részese volt.

2009-ben Felipe Massa balesete kapcsán felröppent a hír, hogy visszatér Schumacher, azonban tényleges visszatérésre a következő évben került sor amikor a előző évben sziporkázó Brawn csapat utódjához, a Mercedes GP-hez szerződött, ahol azóta is versenyez, délután immár ötvenedszerre áll rajthoz az ezüst nyíllal.

Schumacher a 299 futama során számos rekordot is beállított. Mondanunk sem kell, hogy ő az egyetlen hétszeres világbajnok és a legtöbb futamgyőzelem (91) is az ő nevéhez fűződik. Egyedül ő volt képes négyszer egymás után megvédenie a világbajnoki címét, és 2004-ben egymás után zsinórban hétszer szerzett elsőséget a futamokon. Csak a Ferrarinál 72 győzelmet szerzett, és 22 különböző nagydíjon tudott nyerni, legtöbbször a Francia Nagydíjon, nyolcszor. Az eddigi 299 futamán 190-szer érkezett célba, 69 pole pozíciót szerzett, 77-szer autózott leggyorsabb kört, 40 alkalommal aratott rajt-cél győzelmet.
Csütörtökön Spa polgármestere díszpolgárrá avatta a hétszeres világbajnokot, de ez csak a jubileum első lépése volt. Természetesen nagy az ünnep a Mercedesnél is, Schumacher lecserélte a védjegyévé vált vörös sisakot egy egyedi tervezésűre, a csapat pedig egy, az eddigi 299 futamát listázó orrkúppal-első szárnnyal lepte meg. Habár Schumacher nem jutott a Q3-ba az időmérőn, ő mégis tortával ünnepelt szombat délután.