F1: Grosjeant egy futamra eltiltották 2 A Belga Nagydíj rajtjánál négy pilóta, köztük az éllovas Fernando Alonso és a szintén bajnoki esélyes Lewis Hamilton kiesésével végződő baleset okozásáért igen szigorúan büntették a láncreakciót elindító Romain Grosjeant.

A stewardok megítélése szerint a Hamiltont a pálya szélére toló francia volt a felelős, amiért a rajtoknál, első körökön már korábban is balhékba keveredő lotusost egy versenyre szóló eltiltással büntették, emellett 50 ezer eurós pénzbírságot is kiszabtak rá.

A versenybírók kiemelték, hogy Grosjean nagyon veszélyes, akár súlyos sérüléseket is okozó hibát követett el, amellyel két bajnoki esélyest is kiütött. Hozzátették, hogy a csapat és a pilóta is elismerte a felelősséget és nem is kérték a büntetés enyhítését.

A Lotus ezzel együtt más versenyzőt, például a tartalékos Jerome D’Ambrosiót indíthatja Monzában Kimi Räikkönen mellett.

“100 százalékosan biztos voltam benne, hogy már Hamilton előtt vagyok, de nem voltam. Apró hiba, nagy következmények” – mondta Grosjean a büntetés után, a csapat később kiadott futambeszámolójában pedig bocsánatot is kért a francia:

“Ha az ember élete a versenyzés körül forog, akkor a futamtól való eltiltás talán a legrosszabb dolog, ami történhet. Ezzel együtt tiszteletben tartom a versenybírók döntését. Bár ahogy mindenkit, Pastor korai indulása engem is megzavart, jól rajtoltam, az első kanyar felé tartottam, amikor az autóm hátsó része hozzáért Lewis autójának elejéhez.”

“Őszintén azt hittem, hogy mér előtte vagyok és van hely mindkettőnknek, nem szándékosan szorítottam ki. Természetesen senki nem kíván ilyen első kanyaros incidenst, szerencsére senki sem sérült meg. Szeretnék bocsánatot kérni az érintett pilótáktól és a szurkolóiktól. Csak annyit tehetek hozzá, hogy a mai nap is hozzájárul ahhoz, hogy jobb versenyzővé váljak.”

Az F1-ben 1994 óta nem történt tényleges, nem felfüggesztett versenyzői eltiltás, akkor Michael Schumachernek kellett kihagynia két futamot, mert a Brit Nagydíjon figyelmen kívül hagyta a fekete zászlókat, Eddie Irvine és Mika Häkkinen is ugyanabban az évben kapott három, illetve két futamra szóló tiltást.

A williamses Pastor Maldonado is megkapta a “menetrend szerinti” büntetését, a venezuelai tízhelyes hátrasorolást kap az Olasz Nagydíjra: ebből ötöt amiért kiugrott a rajtnál, másik ötöt pedig amiért az újrarajtolás után Timo Glocknak ütközött.

A versenybírók munkája a fentiekkel nem ért véget, megvizsgálták Heikki Kovalainen és Mark Webber bokszutcai kiengedését is. A Narain Karthikeyan HRT-jét hátulról elcsípő Kovalainen csapata 10 ezer eurós büntetést kapott, a rizikós, de következmény nélküli Webber-esetnél nem láttak szükségesnek hasonlót.

Szintén nem büntették Michael Schumachert, aki a kerékcseréje előtt kimondottan hirtelen vágott át Sebastian Vettel előtt a bokszutca bejáratához.