A kis Piquet alaposan felkavarta a kedélyeket nyilatkozatával, amelyben azt állította, hogy Ayrton Senna nem menne semmire a mai, modern F1-ben. A brazil szóvivője, Luis Ferrari szerint “teljesen elképzelhetetlen”, hogy Piquet azt állította volna honfitársáról, hogy mai autóval nem nyerne versenyt.

Piquet “a brazil média egyes felelőtlen tagjait” okolja a félreértésért, álláspontját most a brazil Yahoo-n vezetett rovatában tisztázta. Szerinte mondandóját kiragadták a szövegkörnyezetből, amely Emerson Fittipaldival foglalkozott.

“Arról beszéltem, hogy versenyzői karrierje befejezése után édesapám más utat választott: háttérbe vonult, miközben mások továbbra is sokat szerepeltek a médiában” – írta Piquet. “Példaként felhoztam Emerson Fittipaldit. Szó nem volt arról, hogy valaki rosszabb vagy jobb lenne bárki másnál.”

“A beszélgetés során az újságírók kísérletet tettek arra, hogy Sennát is megemlítsem. Azt mondtam, hogy ha Ayrton tíz évvel korábban versenyzett volna, nem lett volna olyan sikeres, mint édesapám. Akkoriban más idők jártak: a 80-as évekre fordulva a megbízhatóság nem volt az igazi, a pilótáknak műszakilag is topon kellett lenniük.”

“Nem véletlen, hogy édesapám segített a kerékmelegítők és az aktív felfüggesztések kifejlesztésében, de még a turbómotorok tökéletesítésével és sok mással is foglalkozott. Senna egy kicsivel később érkezett, amikor már lehetséges volt száz százalékban a teljesítménnyel foglalkozni, nem kellett fejlesztőként is gondolkodni, mint korábban.”

“Hozzám hasonlóan Ayrton úgy érkezett Európába, hogy csak a vezetéssel akart foglalkozni. Szupergyors pilóta volt, a tiszta tempót nézve a legjobb. De műszaki szempontból nem volt akkora repertoárja, mint a korábbi generációnak, nem kellett aggodalmaskodnia a váltó és a motor kímélése miatt.”

“Nyilvánvaló: mindketten úgy álltak a dolgokhoz, ahogy saját korszakuk megkövetelte. Mindketten azt tették, ami a dominanciájukhoz kellett, mindkét korszak mást követelt. Ez ilyen egyszerű, nincs itt semmi félreértés.”