A Forma-1-es csapatok 2008 nyarán alapították meg érdekegyeztető és -védelmi szervezetüket, a FOTA-t. Az elnöki posztot először a Ferrari-elnök Luca di Montezemolo kapta, utána, 2009 őszén viszont a McLaren csapatfőnöke, Martin Whitmarsh állt a szervezet élére.

Bár az eredeti elképzelés szerint az elnök csak egy-egy éves mandátumot kapott volna, Whitmars immár harmadik évét tölti a poszton, a következő tisztújításon pedig nem is szeretne újabb megbízatást.

“Én semmiképp sem fogok jelentkezni. Szerintem így egészséges ez, én már három éve csinálom, úgy lenne egészséges, ha most már valaki más lenne az elnök. A csapatok majd eldöntik. A Forma-1-gyel meg úgyis törődöm, bármilyen poszton is legyek. Azt hiszem, a McLaren példás szereplője is a sportágnak.”

“Igyekeztünk stabilizáló, egységet hozó munkát végezni, igyekszünk megérteni az összes résztvevő problémáit. Bármi is történjen, ez ezután is így lesz, de úgy gondolom, úgy lenne jó, ha ezután más is lehetőséget kapna.”

A FOTA ma már nem ugyanaz a szervezet, mint egy éve, hiszen tavaly télen kilépett két nagyágyú, a Ferrari és a Red Bull, valamint szövetségeseik, a Sauber és a Toro Rosso. Elnököt elvileg csak bajnokcsapat adhat, így mivel a Williamsnél Adam Parr távozása után nincs alkalmas vezéregyéniség, csak két komoly jelölt lehet, a mercedeses Ross Brawn – aki egyébként nem ambicionálja ezt -, és a lotusos Eric Boullier.

Whitmarsh azt mondja, eddig nem gondolkodott az utóda személyén, de bármelyiküket el tudná képzelni a FOTA élén.
 
“Nem is tudom, de amúgy is messze van még (a tisztújítás). Van még 10 futam (sic!), azokra fogok koncentrálni. Majd meglátjuk, mi lesz, de mindenképp azt fogom javasolni, hogy valaki más vegye át. Jó lehetőség lesz ez valakinek. Én bármelyiküket támogatnám.”