A Toro Rosso első két idénye, 2006 és 2007 óta nem szerepelt olyan gyengén, mint idén. Az autó valahol a három sereghajtó és a középcsapatok közti senki földjén van, a két fiatal pilóta mindössze egy-egy pontszerzést produkált 11 futam alatt, 6 pontjuk eltörpül a legközelebbi középmezőnybeli rivális, a Force India 46-ja mellett.

Tavaly ilyenkorra Jaime Alguersuari és Sebastien Buemi már 22 pontot hozott az olasz csapatnak, őket azonban ejtették az idény végén, helyükre a tét újabb Red Bull-reménység, Daniel Ricciardo és Jean-Eric Vergne került. Az eredmények eddig nem igazolják a cserét, de úgy tudni, a Toro Rosso mindkettejüknek ad majd egy újabb évet. A csapatfőnök, Franz Tost elégedett.

“Daniel szép munkát végez eddig. Nagyon tehetséges versenyző. Jean-Eric újónc, szóval neki minden pálya új. De ő is egy nagyon jó képességű pilóta, sokra tartom. Jó munkát végez, futamról futamra fejlődik, és ha jó autót adunk alájuk, akkor jól szerepelhetnek” – mondta nemrég az osztrák.

A Toro Rossónál nem csak az eredmények hiánya jelenti a gondot, a háttérben sincsen minden rendben – hivatalosan ugyan nem hajlandók megerősíteni, de a Brit Nagydíj után kirúgták a technikai igazgatót, az elismert veterán mérnököt, Giorgio Ascanellit. Az ok állítólag a fejlesztési irány, a munkamódszerek körüli nézeteltérés volt.

A 2011 végén ejtett Alguersuari a spanyol AS-nek elárulta, hogy már korábban is voltak feszültségek Faenzában:

“Ami engem illet, számomra ez már a múlt, csak előre tekintek. Csak annyit mondok, hogy már korábban is sok probléma volt a munkát illetően, de ez engem már nem érint. Én valami jövőbe mutató projektet keresek, olyat, amilyet a Toro Rossótól nem kaptam meg” – mondta a 22 éves spanyol, aki idén a Pirelli tesztelőjeként növeli saját pilótapiaci értékét.