A 2011-es szezon után a Lotus Vitalij Petrovot és Bruno Sennát is elküldte, a 2012-es évre sikerült visszacsalogatniuk az F1-be Kimi Räikkönent, mellé pedig a csapatfőnök menedzsmentjéhez tartozó Romain Grosjean került.

A svájci-francia pilóta 2009 második felében már megfordult egyszer az akkor még Renault-ként működő alakulatnál, de a siralmasan rossz autóval, a Piquet-botránytól szenvedő csapatnál nem tudott sokat mutatni, azonban ejtése után nem adta fel, GT-futamokon indult, és 2011-ben megnyerte a GP2-es sorozatot is.

Idén eddig felemásan szerepel a Lotusnál, a tempója megvan, jó hétvégéken a dobogóra is esélyes, kétszer sikerült is már felállnia rá, de hibázik is, az eddigi 10 futamból ötről idő előtt – általában a rajt után – búcsúzott.

Grosjean pontokban még így sincs messze a világbajnoki címmel rendelkező Räikkönentől, és ha reményeinek megfelelően sikerül egy kicsit összeszedettebb második fél szezont hoznia, véleménye szerint jó esélye lesz a szerződéshosszabbításra.

“Ha minden jól megy, reményeim szerint a jövő évben is a csapattal maradok” – mondta a francia F1i-nek. 

“Ez lehetőséget adna arra, hogy tovább építkezzek idén és 2013-ban már erősebb alapokkal versenyezzek. Mostanra tudom, mi működik, mi nem, ezután már tökéletesebben végezhetem a dolgomat. Remélem, hogy megtartanak! Ha ezután is jól tartom magam, akkor szerintem jó esélyem van rá!”

Grosjeannak nincs is sok félnivalója, ugyanis a főnök, Eric Boullier többször hangsúlyozta már, hogy a szinte újonc franciának még elnézik a hibákat, türelmesek vele, és a csapattulajdonos Genii feje, Gerard Lopez is azt mondta, tökéletesen elégedettek a mostani felállással.