Sebastian Vettelnek sosem sikerült igazán jól szerepelnie hazai futamán, a Német Nagydíjon, és a sorozatot a 2012-es verseny sem törte meg. A címvédő ugyan a második helyig kapaszkodott, feláltt a dobogóra, de a verseny után 20 másodperces időbüntetést kapott, amiért két körrel a vége előtt a Hajtű kijáratánál a pályán kívül előzte meg Jenson Buttont. Vettel a büntetéssel az 5. helyre esett vissza.

A futam után az egykori Williams-, McLaren- és Red Bull-pilóta, a BBC-nél szakkommentátorként dolgozó David Coulthard úgy vélte, Vettel nem érdemelt ekkora büntetést. “Aránytalan volt az elkövetett szabálytalansághoz képest” – mondta a skót, hozzátéve, hogy a Német Túraautó-bajnokságban például teljesen megszokott a hasonló manőver.

Coultharddal gyakorlatilag a Forma-1 állandó versenyigazgatója, Charlie Whiting is egyetért: “A büntetés igen szigorú volt, azonban sajnos jelenleg nincs más eszközünk” – idézte az FIA-fejest a német Auto Motor und Sport.

Whiting egyébként két futammal korábban egy tájékoztatóban külön felhívta a versenyzők figyelmét, hogy a pálya teljes elhagyása tilos, azonban ugyanakkor arra kérte a stewardokat, hogy mérlegeljenek, ne ragaszkodjanak mindenképp a büntetéshez, ha a pilóta a pályaelhagyással nem szerez előnyt.

A fentiekből látszik azonban, hogy Vettel esetében nem lehettek méltányosak a versenybírók, büntetni mindenképp kellett, az már más kérdés viszont, hogy jelenleg meg van kötve a kezük, az ilyen jellegű kihágásokért bokszutca-áthajtásos büntetést adhatnak csak, ami a futam után automatikusan 20 másodperces időbüntetéssé alakul.

A stewardok nem egyszer voltak már hasonló gondban, az FIA-nál idén dolgoznak a büntetések diverzifikálásán, arányosításán, egyebek mellett tervben van például az 5 másodperces időbüntetések bevezetése is.