F1: A Red Bull készülhet a szigorításra 2 A Red Bull németországi futama kis híján már a rajt előtt katasztrófába fordult, ugyanis az FIA műszaki ellenőre, Jo Bauer vasárnap délelőtt azzal fordult a versenybírókhoz, hogy a címvédő csapat által alkalmazott motorvezérlési program szabálytalan, az alakulat a kipufogógázokat aerodinamikai előnyszerzésre használhatja, ami 2012-ben már tilos.

A stewardok a verseny előtt meghallgatták a Red Bull és a motorpartner, a Renault képviselőit, majd hangsúlyozva, hogy az érvelésükkel ugyan nem értettek egyet, de mivel a szabályok betűjét nem sértették, nem büntettek.

Ez azonban nem jelenti az ügy végét, nagyon valószínű, hogy már a mai napon szigorítás következik, ugyanis a Forma-1-es műszaki munkacsoport amúgy is ülésezik Londonban, könnyen és gyorsan elintézhető a kérdés.

“Biztos, hogy lesz erről vita” – mondta a Red Bull-főnök Christian Horner az Autosportnak a Német Nagydíj után. “Szerencsére holnap épp ülést tart a műszaki munkacsoport, ez is biztosan napirenden lesz. A szabályok világosak, de születhetnek újabb technikai irányelvek, amelyek tovább pontosítják az előírásokat.”

Horner hozzátette, hogy az RB8-as szabályosságával kapcsolatban nincs kétsége, eddig biztosan legális volt, amit csináltak.

“A szabályzatban nem szerepel olyasmi, ami a szabályok szelleméről szólna. A szabályok egyértelműek, vagy lehetséges valami, vagy nem. Nincsenek félmegoldások. A Renault nagyon világosan előadta az álláspontját, a stewardok meghallgatták az érveket, megvizsgálták a bizonyítékokat, nem csak erről, de korábbi hétvégékről származóakat is, és úgy ítélték meg, hogy az autó teljesen megfelelt a szabályoknak.”

A vasárnap délelőtt kipattant persze minden rivális figyelmét felkeltette, de a Ferrarinál például főnöki utasításra tilos volt vele foglalkozni:

“Amint megláttam a műszaki ellenőri jelentést, azt mondtam, hogy mi csak koncentráljunk a saját munkánkra ma. A mérnökök megnézik az ilyesmit és ezen kezdenek gondolkodni, de nem, nekünk a magunk dolgára kellett összpontosítani. Felejtsük el a dolgot!” – mondta a főnök, Stefano Domenicali.

A Ferrari jól is végezte a munkáját, hiszen Fernando Alonso nyert. Az eredménnyel a tarsolyban persze már az olasz csapatot is érdekli a Red Bull-ügy, a főnök reméli, hogy az FIA megnyugtatóan rendezi a kérdést.

“Meg kell vizsgálnunk a műszaki ellenőr álláspontját és a stewardokét is. Egyelőre nem tudok többet mondani, de holnap ülés lesz, ezt is megtárgyaljuk. Az FIA dolga, hogy biztosítsa a fair versenyt. Ha nem bíznék ebben, akkor nem lennék itt. Sportember vagyok, mindig gratulálok a győztesnek és még akkor sem mondok rosszat másokról, ha ők így tesznek velünk. De ehhez az kell, hogy az FIA is jól végezze a dolgát.”