F1: Alonso duplázott az esőben 2 Bár a harmadik edzés végén nagyon csúnyán leszakadt az ég Hockenheimben, a Német Nagydíj két órával később kezdődő kvalifikációjára teljesen felszáradt a pálya, igaz, a felhők ott ólálkodtak a környéken.

A Q1 egyre borúsabb időben, de végig szárazon zajlott, az utolsó percekben Michael Schumacher továbbjutása volt a nagy kérdés, ugyanis az utolsó nekifutása előtt a 18., kieső helyen állt. A hétszeres bajnok végül hajszállal, 55 ezreddel becsúszott az első 17-be.

A kiesők szokás szerint a három mezőny végi kiscsapat pilótái és a Toro Rosso időmérőn rendre gyengén szereplő újonca, Jean-Eric Vergne voltak. A szakaszt egyébként Kimi Räikkönen zárta az élen, de a sauberes Sergio Perez is igen gyors, kört ment, második volt.

A második szakasz kezdetére el is kezdett esni, a köridők drasztikusan romlottak, mindenki intermediate, azaz átmeneti esőgumival ment ki. A vizes pályán sokan csúszkáltak, a két ferraris kis híján össze is akadt. Sergio Perez és Romain Grosjean a kavicságyat is megjárta.

Az első körök után senki nem is tudott javítani az egyre vizesebb aszfalton, többen is feltették a teljes esőgumikat, de azokkal sem lehetett gyorsulni, azaz aki az elején nem fért be a top10-be, az végleg ki is maradt, köztük például Nico Rosberg és Felipe Massa.

Rajtuk kívül búcsúzott Daniel Ricciardo, a két sauberes és Grosjean is. Rosbergnek (17.) és Grosjeannak (15.) nagyon rosszul jött az eső, hiszen sebességváltó-csere miatt amúgy is öthelyes rajtbüntetés vár rájuk vasárnap.

A Q3 szintén pocsék körülmények között indult, a Force Indiá-s Nico Hülkenberg rögtön ki is csúszott a fűre, de visszatért a pályára. A pilóták tojásokon lépdeltek, de így is mindenki járt a pályán kívül itt-ott – a teljes esőgumikon is 30 másodperccel rosszabb időket mentek a Q1-hez képest.

Az első nekifutásra Vettel, Alonso és a két Force Indiá-s ment jó időt, de aztán javultak a körülmények, előbb Hamilton, aztán Schumacher, Vettel, Webber, majd Alonso ugrott az élre, a pole sorsa az utolsó körre maradt, mindenki a pályán volt.

Érdekes módon az élmenők közül senki nem bírt Alonso idejével, a spanyol ellenben még lejjebb tudta szorítani a kört, betonbiztos pole-t hozott. Silverstone után duplázott, karrierje során a 22. rajtelsőségét szerezte. Vettel és Webber a 2-3. időt hozta a Red Bullnak, igaz, az ausztrál vasárnap öthelyes büntetéssel rajtol.

Schumacher 4. eredménye így a 3. rajkockát jelenti majd, mellőle honfitársa, Nico Hülkenberg indul. Mögöttük Maldonado és Button, Hamilton és Webber, az 5. sorból pedig Paul di Resta és Kimi Räikkönen startol majd.

A sauberes Perezt utólag Räikkönen és Alonso feltartása miatt megbüntették, a mexikói szintén öthelyes büntetéssel áll majd a rajtrácsra.

A Német Nagydíj vasárnap a szokásos időpontban, 14 órakor kezdődik Hockenheimben. A futamra száraz idő várható.

Német Nagydíj, időmérő edzés, Hockenheim, 2012.07.21.