F1: Schumi elbénázta, Rosberget büntetik 2 A Német Nagydíj mindkét pénteki szabadedzése esős volt, a mezőnynek nem sok esélye volt végigcsinálni a tervezett programot. Michael Schumacher a második tréningen el is bambult, összetörte a Mercedest. “Nem koncentráltam teljesen” – ismerte el a hétszeres bajnok. “A rádión csevegtem és néhány egyéb változtatást végeztem az autón, amikor érintettem a vonalat. Sokat nem számított a körülmények miatt, alig tudtunk meg valamit.”

Csapattársa, Nico Rosberg öthelyes rajtbüntetéssel indul majd, miután pénteken váltót cseréltek autójában. “Alapvetően egész sokat tanultam a száraz és nedves körülményekről is” – így a délután második Rosberg. “Jó irányba megyünk, elégedett vagyok az autóval. A váltócsere nem könnyíti meg a dolgom, kár, hogy éppen hazai közönség előtt sorolnak hátra.”

Túl sok hasznos munkát a Red Bull sem végzett. “Nem sokat haladtunk, de legalább próbáltunk hozzászokni a körülményekhez, a folytatás is ilyen lehet” – mondta Sebastian Vettel. “Ilyen változékony időben nehéz megtalálni a jó alapot, de megpróbáltunk mindent. Nem aggódunk a McLaren tempója miatt, két hete Silverstone-ban is hasonlóan indult a hétvége.” “Hihetetlen volt” – hangzottak Mark Webber szavai. “Nem számítottunk ilyen komoly esőre ma, még az extrém gumikat is használtuk. Kipróbáltunk néhány új alkatrészt, amit lehetett, kihoztunk ebből a napból.”

A délelőtt kettős győzelmet arató McLarennél nem búslakodtak annyira az időjárás miatt. “Ilyen idő lesz holnap is, úgyhogy hasznosak voltak az edzések” – fogalmazott Jenson Button. “Hasznos adatokat gyűjtöttünk és a beállításokkal is haladtunk. Számunkra az egyik legfontosabb, hogy a gumikat munkára bírjuk, sok időt töltöttünk ezzel. Elégedettek lehetünk az új alkatrészekkel is, a többségük jól működött.”

Dicsérte a fejlesztéseket Lewis Hamilton is. “Tettünk egy lépést előre, de nehéz pontosan megmondani, hogy mekkorát. Remélhetőleg kapunk még némi visszajelzést, bár lehet, hogy erre vasárnapig kell várni. Úgy érzem, hogy jó eredményt érhetünk el ezen a hétvégén.”

Kimi Räikkönen örült volna, ha többet halad a Lotus. “Nem sok mindennel végeztünk ma, mintha Silverstone-ban maradtunk volna” – nyilatkozta a finn. “Ahogy többen is észrevették, kipróbáltunk ma néhány dolgot, jó lett volna, ha többet tudjuk ezeket száraz körülmények között tesztelni.” Romain Grosjean aggodalmaskodott egy sort: “Ha száraz edzés nélkül vágunk neki a vasárnapnak, nem sok fogalmunk lesz a gumikopásról és a keverékek közti különbségről.”

A Ferrari úgy érzi, jól felkészült a Német Nagydíjra. “Összességében elégedett vagyok azzal, ahogy a dolgok alakultak” – értékelt a világbajnoki éllovas Fernando Alonso. “Különböző körülmények között gyakorolhattunk, az autó mindig jól viselkedett. A technikai fejlesztéseink elemzésére nem sok időnk volt, reméljük, holnap jobban haladunk.” Felipe Massa sem panaszkodott: “Egy ilyen edzésnap után nehéz értékelni, de jól éreztem magam, elégedettek vagyunk. Szárazon nem mentünk sokat, talán holnap jobb lesz az idő.”