Erősen kérdésessé vált a Nürburgring jövője, miután a csődközelben lévő pálya megmentéséhez nem járult hozzá az Európai Bizottság. A Nürburgring tulajdonosa, amely 90 százalékban a Rheinland-Pfalz-i tartományi kormányzat kezében van, körülbelül 400 millió eurós adóssággal küzd, amelynek nagy része a pálya 2009-es felújításából és átépítéséből fakad.

A pálya felváltva rendezi a Német Nagydíjat Hockenheimmel, és ugyan a szerződés tavaly lejárt, a Nürburgring vezetősége bízott a hosszabbításban. Ahhoz, hogy a versenyt egyáltalán meg lehessen rendezni, 13 millió eurós gyorssegélyre lett volna szükség a helyi kormányzattól, ehhez azonban az Unió – a versenyjogi törvényekre hivatkozva – nem járult hozzá.

A kormányzat kénytelen lesz eladni a pályát, de ezt nehezíti, hogy a 400 milliós tartozás mellett a komplexum csak 126 milliót ér az Ernst & Young becslése szerint, ráadásul a Nürburgring GmbH-nak jogvitája van az üzemeltető Nürburgring Automotive GmbH-val, amely eredetileg 2040-ig kapta meg az üzemeltetési jogokat.

A kialakult helyzet az egész Német Nagydíj jövőjét veszélyezteti, anyagi okok miatt Hockenheim nem tud minden évben futamot rendezni. A vezérigazgató Görg Seiler szerint azért próbálnak alkalmazkodni, ha arra lesz szükség. “Egyelőre nem kaptunk ilyen kérést” – mondta Seiler. “Ha mégis jön egy ilyen, látok lehetőséget arra, hogy az F1 minden évben Hockenheim vendége legyen. De akkor mindennek klappolnia kell: a költségeknek, a szerződésnek és minden másnak. Nem tudom, hogy ez mennyire lesz egyszerű, mi örülnénk, ha maradna a rotáció.”