A Sauber a 2012-es idény egyik meglepetésének számít, a svájci alakulatnak talán még sosem volt olyan erős autója, mint idén. De hogy valójában milyen erős is lehetne a csapat, az nem teljesen világos, ugyanis a pilóták, Sergio Perez, és főképp az egykori nagy ígéret, Kobajasi Kamui jó néhányszor nem hoztak ki mindent a lehetőségekből.

Perez persze szerzett két szép dobogós helyezést, de Kobajasi idén csak a mexikói ifjonc árnyékában van. A jövő egyelőre egyikük számára sem biztos, mert bár Perez ferraris kötődéssel rendelkezik, oda valószínűleg még nem viszik pár évig, japán csapattársa pedig mostanában nem túl kapós.

A svájci Blick veterán F1-es szakújságírója, Roger Benoit a múltkori, silverstone-i nullázás és főképp Kobajasi bokszutcai tarolása kapcsán leszögezte, hogy szerinte a Saubernek a mostani párossal nincs jövője, egy frissebb írásában pedig hozzátette, hogy pedig “mindketten nagyon szeretnének szerződést, mert más csapatoknak nem kellenek, és a Sauberhez viszont sok pilóta csapot-papot otthagyva rohanna, hogy a C31-est vezethesse.”  

Benoit állítását támasztja alá, hogy a legfrissebb pletykák szerint a 2010 óta a Caterhamnél versenyző Heikki Kovalainen és a Toro Rossótól tavaly ejtett, idén a Pirellivel dolgozó Jaime Alguersuari is a jelöltek között van a Saubernél. Adrian Sutil is örömmel menne a svájciakhoz.

“Sok lehetőség és ajánlat van. Meggyőződésem, hogy akár lesznek pilótamozgások, akár nem, én újra a Forma-1-ben leszek jövőre. Nyilván nem győztes autót kérek, egyszerűen csak olyan csapatot szeretnék, amellyel rendszeresen a top10-ben lehetek. Idén mondjuk a Williams, a Sauber, a Force India ilyen” – mondta nemrég a Marcának Alguersuari.

A 2013-as felállás kérdését az alapító-főnök, Peter Sauber sem akarja elsietni: “Nem szorít minket az idő”, mondta.

A hinwili alakulat társtulajdonosa és második embere, Monisha Kaltenborn azért nyilvánosan nem kívánta kritizálni a versenyzőket.

“Ilyen-olyan okokból jó párszor nem sikerült a pontszerzés idén. De utólag már kár ezek miatt keseregni, előre kell néznünk. Van két erős pilótánk: Sergio már kétszer a dobogóra állt, Kamui pedig egy időmérős 4. és egy versenyen hozott 5. hellyel villantott. Mindkettejüknek van egy-egy leggyorsabb versenyköre is. Mindenünk megvan ahhoz, hogy jól teljesítsük az idény második felét.”