Csütörtök délelőtt még csak Bernie Ecclestone hirtelen figyelemelterelési akciójának tűnt a London utcáin rendezendő Forma-1-es verseny ötlete, de a nap végére komolyabbá vált a dolog, ugyanis a több nagydíjat, a McLarent és a Ferrarit is támogató Santander bank komoly prezentációval állt elő a futamot illetően.

A pénzintézet a McLaren két angol pilótájával és a sportlétesítmények tervezésével foglalkozó Populousszal közösen álmodta meg a 14 kanyarból álló, London szívében kanyargó 5156 méteres pályát, amelyet videón is bemutatott.

“Tevékeny részese voltam ennek a projektnek, segítettem kialakítani a pályát, így számomra ugyanolyan valósnak tűnik, mint bármelyik másik pálya. Jensonnal közösen dolgoztunk a szimulátoron, hogy adatokat biztosítsunk a tervezéshez, szóval ez jóval több, mint egyszerű ábrándozás. A munka eredménye, a videó nagyon alapos és logisztikailag is megvalósítható. Szerintem ez egy lenyűgöző pálya lenne, elképesztő versenyt nyújtana. Ha a futam bekerülne London amúgy is elképesztő mennyiségű nemzetközi sporteseményei közé, a városé lenne a világ sportfővárosa cím” – mondta Lewis Hamilton.

Buttonnak szintén kedvére való az ötlet:

“Lewisszal együtt mindketten tisztában vagyunk vele, hogy Nagy-Britannia milyen fontos szerepet játszik a Forma-1-ben a hozzáértő szurkolótábortól kezdve a műszaki, mérnöki háttérig, amely biztosítja, hogy a világon élen járunk a versenyzési innovációkban. Ilyen háttér mellett Silverstone igazi ünnepe Nagy-Britannia F1-es szerepvállalásának, a londoni utcai verseny pedig újabb színt adna a most is széles palettához. Egyetértek Lewisszal, ez a virtuális pálya épp olyan élvezetes, mint a valódi Silverstone-ban.”

A tervező Populous vezető építésze, John Rhodes hangsúlyozta, hogy a terv komoly és meg is valósítható, ha úgy alakul:

“Sorra vettük London legismertebb látványosságait, majd kigondoltuk, hogyan lehetne őket felfűzni egy pálya nyomvonalára. A tervezésnél két szempont érvényesült: egyrészt izgalmas pályát akartunk, másrészt a lehető leglátványosabb hátteret igyekeztünk teremteni hozzá. Nagyon alaposan felmértük a helyszínt, hogy aztán tényleg megvalósítható is legyen a pálya. Hogy érzékeltessem, milyen alapossággal dolgoztunk: 27 ezer fát vettünk számításba a tervnél és egyetlen egyet sem kellene kivágni a pályához.”

Bernie Ecclestone tegnap azt mondta, hogy akár külső szervező nélkül, saját zsebből is finanszírozná a versenyt, így szerinte most minden feltétel megvan hozzá, hogy valóra váljon a régi álma:  “Már jó néhány éve foglalkoztat egy londoni utcai verseny ötlete. Nagyszerű lenne. Pár éve már majdnem sikerült megegyezni a városvezetéssel, de volt egy kis gond a finanszírozással. Néhány éve (2004-ben – B.G.) több mint félmillió ember ment ki az utcákra, hogy megnézze a város utcáink száguldó F1-eseket. A közönség részéről óriási az érdeklődés egy londoni futam iránt és szerintem igaz ez a szponzorokra és a csapatokra is.”  

Érdemes persze hangsúlyozni, hogy továbbra is csak egy csinos elképzelésről van szó, egyelőre nincs hivatalos terv a verseny rendezésére, nem folynak tárgyalások. Nagy-Britanniában mindenre lehet fogadni, így már az utcai verseny megvalósulására is, a William Hill fogadóiroda 1/33-ra adja, hogy még 2016-ig megrendezik a futamot.