A McLaren sportigazgatója, Sam Michael szerint a 2012-es szezon fejlesztési versenye a következő futamokon még magasabb fokozatba kapcsol, a csapatok az utolsó ezredeket is igyekeznek kisajtolni az autóból.

“Nagyon sok fejlesztés jön még, így lesz ez az év végéig. Minden csapat hajt, mi is, egyre több újítás jön majd a következő futamokon” – magyarázta a mérnök.

“Azt hiszem, a fejlesztések üteme igazán feszített lesz, mert míg korábban egy féltizednyi lehetséges javulás esetén lehet, hogy inkább másba fogtunk, de ma már nem ez a helyzet. Öt század egy vagy akár két pozíciót is jelenthet, szóval egy kisebb és kisebb nyereségre is ráhajtunk. Érdekes lenne megnézni, hogy az első 10-15 mennyivel van közelebb egymáshoz az idény kezdetéhez képest, mert egyre csak szorosabbnak érződik a mezőny.”
 
Michael kiemelte, hogy fentiek miatt idén a fő fejlesztési területnek számító aerodinamikán kívül is minden lehetőséget igyekeznek megragadni.

“Valószínűleg nagyobb hangsúlyt kapnak a mechanikai dolgok is, mert az aerodinamikát így is, úgy is fejlesztjük, mindenki erős programot visz, és ezek mellett a mechanikai fejlesztéseket rövid távon háttérbe szorulnak általában. Általában azt mondjuk, hogy ez csak egy tizedet érne, míg az aerodinamikán két és fél, három tizedet is lehet hozni, de most nem így van, a mechanika is fontos. Az aerodinamika továbbra is kulcsfontosságú, de idén a többi olyan dologra is oda kell figyelni, amire korábban talán nem.”

Bár a következő idények fő trendje a költségcsökkentés lesz, a csapatfőnök Martin Whitmarsh nem tagadja, hogy idén még biztosan hatalmas összegek folynak el a fejlesztésekre, nem lehet kiengedni.

“A fejlesztési verseny mindig kemény, mindig drága dolog. Minden futamra több dolgot fejlesztünk, mindig jön valami újítás. Ez az idény ilyen, annyira szoros, hogy futamról futamra gyorsabb autóval kell előállnia a csapatnak. Élvezzük a kihívást, és keményen számon kérjük magunkon, ha úgy látjuk, nem hoztunk elég eredményt. Sokba kerül, húzós, de élvezzük ezt.”

“Az F1-ben minden résztvevő szereti a sikert. Ha a küzdelem hevében felmerül, hogy egy bizonyos összegért versenyképesebbek lehetünk, akkor dolgozunk is rajta, aztán utólag kiagyaljuk, honnan lesz rá pénz. Időnként ezért kerülnek bajba a csapatok.”