A pénteki nap leggyorsabbja Sebastian Vettel volt, de a német nem bízta el magát, egyelőre nincs meggyőződve a Red Bull Valenciába hozott fejlesztéseiről:

“Ma kipróbáltunk pár új alkatrészt az autónkon, de a köridők alapján még nem vonhatunk le pontos
következtetéseket a hatékonyságukról. Az időjárás szerencsére tiszta volt, de szerintem holnap egy kicsit melegebb lesz, ami megváltoztathatja a gumik viselkedését. Nagyon együtt van a mezőny,
így még nem tudjuk, hogy mi a helyes stratégia vasárnapra.”

Mark Webber joggal nincs megelégedve az eredményével, míg a csapattársa sziporkázott, ő a kilencedik helyet szerezte csak meg:

“Az autó jól működik, de vannak olyan területek, ahol még lehetne javítani. Jobban mentem a keményebb keveréken, lágyon nem voltam megelégedve az autó egyensúlyával, de ma este ezen fogunk dolgozni. A szél szintén fontos szerepet játszott ma, de az előrejelzések szerint holnap már nyugodt lesz a levegő. Ráadásul vasárnapra a pálya is gyorsabb lehet, ahogyan egyre több gumit visznek fel rá az autók.”

A Force India remekelt, Paul di Resta már délelőtt is a top10-ben volt, csapattársa, Nico Hülkenberg pedig délután hajszálnyival végzett Vettel mögött, míg a skót a 6. időt hozta. Di Resta azt mondta, nincs trükk, tényleg gyors az autó.

“Semmit nem csináltunk másképp, mint bármelyik pénteken, nem csak 10 kiló benzinnel mentünk. Az első pillanattól versenyképes volt az autó, végig az élmezőnyben voltunk. Az első délelőtti etaptól kezdve ott voltunk, ahol szerettünk volna. A leggyorsabbak is lehettünk volna, de rögtön a közepes keverékkel kezdtünk. Reméljük, hogy holnap is marad a formánk!”

Michael Schumachert egyesek a valenciai futam favoritjának tartják, az edzésen is jó tempója volt, azonban a német óvatosan nyilatkozott a negyedik helye után:

“Jó munkát végeztünk, de a második edzésen volt egy kis gondom a váltóval, de végül is sikerült helyrehozni. Nagyon nagy verseny lesz holnap az első helyért, kulcs lehet a hátsó gumik kímélése, de körülbelül ezt vártuk ezen a pályán. Nagyon hízelgő, hogy minket gondolnak favoritnak, de én jelen pillanatban egy kicsit pesszimista vagyok, nem hiszem, hogy elég a teljesítményünk a pole pozícióra.”

A Ferrari kétszeres világbajnoka, Fernando Alonso számára a pénteki nap főleg a fejlesztések teszteléséről, és a lehető legpontosabb adatok begyűjtéséről szólt, ami magyarázza a hetedik idejét.

“Néhány fejlesztés működött, pár azonban nem, így azokon tovább kell dolgozni, hogy Silverstone-ban bevethetőek legyenek.” – mondta a spanyol, hozzátéve, hogy nem fontos a pole pozíció számukra, sokkal inkább a jó beállításokat kell eltalálni:


“Úgy tűnik, hogy itt is fontos szerepe lesz a gumiknak, hiszen ha az időjárás csak egy kicsivel is megváltozik, már teljesen máshogy viselkednek a gumik. Ebben az évben láthattuk, hogy a pole pozíciónak nincs akkora szerepe, így igazából nem jelent túl nagy hátrányt, ha nem az első kockából rajtolsz. Nem mindig a győzelem a cél, a világbajnokságban most Hamilton van előttem, így a mostani futamon rá fogok figyelni, ha pedig Silverstone-ban Vettel lesz előttem, ő lesz a célpont.”

A másik ferraris, Felipe Massa nem hozta a Monacóban és Kanadában mutatott jobb formáját, csupán a tizenötödik időt sikerült autóznia, de a brazil elmondása szerint ő is tesztelő üzemmódban vezetett:


“Délelőtt az aerodinamikán dolgoztam, nem foglalkoztam különösebben a gumikkal. A délután már jobban ment, meg voltam elégedve az autó egyensúlyával és vezethetőségével. Az első mért köröm elején hibáztam a lágy gumikon, majd az elsők között váltottam a keményebb keverékre. Lehettem volna jobb is, ha nincs az a hiba.”

Kimi Räikkönen a tizenegyedik helye ellenére és nagyon bizakodó és elégedett volt, csupán a széllel volt egy kis problémája:
 
“Az autónk versenytempója jó, semmi probléma nem volt vele, egyedül a szél zavart délelőtt, de délutánra már javult a helyzet. A második szabadedzésen állandóan forgalomban voltam, így nem tudtam kihasználni az autó nyújtotta lehetőségeket. Az E20-as nagyon gyorsnak tűnik, azon
leszünk, hogy minél többet kihozzunk belőle az időmérőn.”

A kanadai győztes, Lewis Hamilton a pénteki napon nem volt sehol, csupán a tizennegyedik időt tudta megszerezni, de ennek ellenére is igen optimista:


“A mai nap nem volt túl rózsás a számunkra, küszködtünk, de biztos vagyok benne, hogy holnapra sikerül mindent helyrehozni. Nem voltam elégedett az autó teljesítményével ma, de úgy gondolom, hogy tudjuk mi a probléma és hogyan lehet orvosolni, így az időmérőre megint az élmezőnyben lehetünk.”

Jenson Button sem büszkélkedhet különb eredménnyel, csupán két hellyel tudta megelőzni Hamiltont, azonban a csapattárs nem érezte annyira rossznak az autót:

“Nem gondolom, hogy rossz lenne az autó, csupán vannak kijavítandó hibák, amiken dolgozni is fogunk. Sokat dolgozunk fő problémánk, az első kerekek blokkolásának elhárítása érdekében. Úgy gondolom, hogy egy körön sokkal gyorsabbak vagyunk annál, mint amit a szabadedzések mutatnak, de a kemény keveréken még mindig nehéz vezetni az autót. Ha sikerül a javításokat végrehajtani, gyorsak lehetünk, de nem merném megkockáztatni, hogy elsők is, annyira versenyképes a mezőny többi tagja.”