A McLarenhez tavaly év végén érkezett egykori williamses technikai igazgató, Sam Michael a brit Sky Sportsnak nyilatkozva arról beszélt, hogy 1982-höz hasonlóan idén is akár egy futamgyőzelemmel is bajnok lehet majd valaki az év végén, a lényeg a folyamatos pontgyűjtögetés.

“Lewis számára egy újabb, valenciai győzelem nagyon sokat jelentene a bajnokság tekintetében. De még ennél is fontosabb, hogy idén az nyer, aki a legegyenletesebben versenyez, könnyedén előfordulhat, hogy a világbajnoknak egy vagy két futamgyőzelme lesz, vagy esetleg akár egy se – bár az utóbbit kétlem, tekintve, hogy mennyien nyertek már idén. De nem kell majd öt vagy hat győzelem a címhez, idén a stabil eredményesség nyer. Kulcsfontosságú, hogy ne legyen kiesés, ha valaki nem fejez be egy futamot, akkor bajba kerül” – mondta azzal kapcsolatban, hogy Hamilton idei első győzelme, a Kanadai Nagydíj után a bajnokság élére került.

Míg Hamilton a Michael által hangsúlyozott egyenletességgel halad a végső cél felé, csapattársa, Jenson Button hullámvölgyben van, lassú, sorozatban nullázik a futamokon. A sportigazgató róla is beszélt, szerinte tudnak segíteni rajta.

“Mindenképp! Ha visszagondolunk a kanadai hétvége elejére, Jensonnál sok gond volt a sebességváltóval pénteken, nem nagyon vezethetett. Emiatt aztán különböző dolgokkal próbálkoztunk a beállítások terén, ami így utólag nem volt a legjobb ötlet. A hátsó gumijai egészen másképp koptak, mint Lewisnaál, ennek meg is vannak az okai, amelyekről úgy véljük, hogy Valenciában már nem jelentenek majd gondot.”

“Jenson egyértelműen gyors pilóta, a Montreali köridők nem a valódi különbséget tükrözik közte és Lewis között. Jenson például uralta az ausztrál versenyt, szóval tudja, hogyan kell gyorsan vezetni. A beállítások terén sem kíván nagyobb figyelmet Lewisnál. Legtöbbször nagyon hasonlóan beállított autókkal mennek. Van pár apró eltérés a stílusukban, de Jenson sem érzékenyebb ezen a téren Lewisnál.”

Michael szerint Buttonnak a sikertelenség miatti nyomással sincs gondja, tudja kezelni a helyzetet.

“Inkább magában tartja ezt, de a közös munka során világossá vált számomra, hogy nagyon jól kezeli a nyomást, nem látszik meg rajta. Igazi pókerarca van, még a mostani nyomás alatt sincs szemmel látható gondja. Mindig is ilyen volt, akár nyerő szériában van, akár küszködik. Szerintem most is csak teszi a dolgát, ez pedig nagyon hasznos tulajdonság. Az egyik erőssége, hogy hisz a saját képességeiben – nem véletlenül világbajnok! Tisztában van vele, hogy még idén is van esélye a címre.”

A sportigazgató szerint a szezon közepe felé haladva egyre jobban felpörög a fejlesztési verseny, mindent bele kell adni, emellett pedig továbbra is nagy figyelmet igényelnek a gumik.

“Mindkettő nagyon fontos. Ha megnézzük Kanadát, a Ferrari, a McLaren és a Red Bull egy körön egytizeden belül volt egymáshoz képest vasárnap és a gumikat is hasonlóan fogyasztottuk. Ha sikerül még egy-két tizeddel javítani a tempónkon, az már hatalmas különbség, akkor elszakadhatunk. Nyilvánvaló, hogy folyik a fejlesztési verseny az élen, de a gumikat is el kell találni, mindkettő ugyanolyan fontos.”

“Eddig minden futamon legalább egytizedet gyorsítottunk az autón, némelyik versenyre még többet is. Nagyon jó fejlesztési csomagunk volt Barcelonára, és a következő két-három futamra is hozzuk az újításokat. A szinten tartáshoz kell legalább egytized, ha annál többet tudunk hozni, akkor a többiek elé is kerülhetünk.”