Még mindig nagy a kavarás az idei újoncteszttel: korábban felmerült, hogy a zavaros versenynaptár miatt ne a szokásos helyszínen, Abu-Dzabiban, hanem a Brit Nagydíj után, Silverstone-ban tartsák. Pro és kontra is jöttek az érvek a tervekkel kapcsolatban, a dolog vége az lett, hogy a csapatok szabadon eldönthették, melyik helyszínt választják. A Red Bull, a Toro Rosso és a McLaren Abu-Dzabit választotta, a többiek Silverstone mellett döntöttek, de úgy tűnt, hogy ebből a gyakorlásból nem lesz semmi.

Bernie Ecclestone szólt közbe, amiért kihagyták őt az egyeztetésből, nyomatékosan felhívta Silverstone figyelmét arra, hogy szerződése értelmében nem rendezhet ilyen tesztet. Erre a pálya vezetői sem tehettek mást, jelezték a csapatoknak, hogy a futam utáni héten nem lehet használni a létesítményt. Amennyiben a silverstone-i teszt kiesik, elképzelhető, hogy Abu-Dzabiban sem lehet megrendezni a gyakorlást, így képbe kerülhet egy teljesen új helyszín, például Jerez is.

A csapatok azért bíznak benne, hogy Silverstone mégis zöld utat kap. “Több tárgyalás van folyamatban” – mondta Ross Brawn, a Mercedes AMG csapatfőnöke. “Reméljük, hogy nem lesz gond a silverstone-i teszttel és nem kell külön kezelnünk ezt a problémát. Ha ez a lehetőség mégse jön össze, akkor le kell ülnünk és találnunk egy olyan megoldást, ami mindenkinek jó.”

A Red Bull ugyan nem tervezte a silverstone-i részvételt, Christian Horner csapatfőnök mégis bízik a megoldásban. “Mi nem számoltunk ezzel a lehetőséggel, szerintünk az év vége hasznosabb a fiataloknak” – így Horner. “Egy ideális világban minden csapat egy helyen tesztel, mint eddig Abu-Dzabiban. Nekünk jó, ha Abu-Dzabira esik a választás, de azzal sincs gondunk, ha a szezon után Jerezbe megyünk.”

Nem örülne ennek az opciónak a Lotust irányító Eric Boullier. “Ha Silverstone-ra nemet mondanak, akkor maradjon a teszt Abu-Dzabiban” – vélekedett Boullier. “Egy decemberi jerezi teszt rengeteg pénzbe kerülne. Nem lenne ideális időjárás szempontjából sem, és persze a stábnak is újabb terhet jelentene.”