A Forma-1 történetének első Orosz Nagydíját elvileg 2014-ben rendezik Szocsiban, nem sokkal az ugyanott tartandó téli olimpia után. A 200 millió dolláros F1-es projekt sorsa többször is megkérdőjeleződött az olimpiai felkészülés prioritása miatt, az Orosz Automobil Szövetség egyik tanácsadója most pedig arról beszélt, hogy a politikai mozgások is hátráltathatják az ügyet.

A Szocsit is magába foglaló Krasznodar határterület kormányzóját, Alekszandr Tkacsevet az akkor még elnöki pozícióban lévő Dimitrij Medvegyev nemrég ugyan újra megerősítette a posztján, de a Medvegyev-Putyin tandem újabb elnök-miniszterelnök szerepcseréje miatt a regionális kormányzat legtöbb szereplője lecserélődik, köztük az olimpiai és az F1-es projekt viteléért felelős Omega cég vezetője, Mihail Kapirulin is.

“A Krasznodar régióban komoly személyi változások történtek a vezetésben, többek között az F1-es szerződést aláíró Omegánál is. Amint feláll az új krasznodari kormányzat, visszatérnek majd az F1-re is, de jelenleg az olimpia a fő, a nagydíj takaréklángon van, akár komoly késések is lehetnek a felkészülésben” – mondta a szakértő Igor Jermilin a RIA Novosztyi hírügynökségnek kedden.

Az Orosz Nagydíj sorsáért azért nem kell aggódni, hiszen az újra az elnöki székbe ült Vlagyimir Putyin miniszterelnökként is támogatta az ügyet, az állam semmiképp sem hátrál ki:

“Nincs kétségem afelől, hogy sikeres lesz a verseny. Az országunk sosem vallott kudarcot az ilyen nagy nemzetközi események rendezésében, mindig teljesítettük a vállalásainkat, Vlagyimir Putyin pedig újra elnök lett.”