Mióta Michael Schumacher kifakadt a Pirelli gumijai miatt, az olasz gyártó állandó beszédtéma a Forma-1-ben. Van, aki támogatja az ügyben a Pirellit, van, aki kevésbé, előbbi csoportba tartozik Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke.

“Jelenleg a gumik jelentik a kulcsot a teljesítményhez, létfontosságú, hogy kihozzuk belőlük a maximumot” – mondta Horner. “A gumihelyzet jelenleg kiemelkedő jelentőségű, de mindenki számára egyformák a feltételek.”

“Teljesen egészséges helyzet az F1 szempontjából, hogy egy gumiszállító van. Mindenki ugyanazokat az abroncsokat kapja, ez egy extra kihívás, és szurkolói szempontból több különösen izgalmas futamot is láthattunk idén. Sokat tanultunk az első négy versenyen, nagyon fontos, hogy az idei gumiknak megtaláljuk az optimális működési tartományát. Ez minden csapat számára egyformán nagy jelentőségű.”

A pénteki szabadedzések után Paul Hembery, a Pirelli motorsport-igazgatója összegezte a helyzetet. “Fontos volt a mai nap mindenki számára, a csapatok próbáltak minél több információt gyűjteni a versenystratégiájukhoz” – nyilatkozta Hembery. “Barcelona jól ismert a nagy gumikopásról, ami a hosszú és gyors kanyaroknak, például a hármasnak köszönhető.”

“Ugyan bőven van még elemeznivaló adatunk, úgy tűnik, hogy az élcsapatok háromkiállásos taktikát választanak. Noha ezúttal a szokottnál nagyobb a keverékek közötti különbség, a keményet és a lágyat hoztuk ide, van esély meglepő stratégiákra, amelyek meglepetéseket okozhatnak.”