A Forma-1-es csapat 2010 és 2011 után idén nem jutottak közös nevezőre az ifjoncteszt helyszínét illetően, így az év végi abu-dzabi lehetőség mellé bekerült a Brit Nagydíjat megelőzően Silverstone-ben tartott teszt is.

A Red Bull két alakulata kivételével mindenki Silverstone-t is választja, de a Lotus főnöke, Eric Boullier pár napja igen élesen kritizálta a döntést. Az abu-dzabi pálya vezetője, Richard Cregan teljesen egyetért a franciával:

“Egy tehetséges, az idénye közepén járó fiatal számára nem ideális az év közepén Forma-1-es tesztelni. Ezeknek a srácoknak a saját versenyszériájukra kellene koncentrálniuk, ezért is volt olyan jó az abu-dzabi teszt, hiszen addigra vége volt a szezonjuknak” – mondta a korábban a Toyota csapatigazgatójaként dolgozó skót.

Cregan ugyancsak felhívta a figyelmet arra, hogy a júliusi tesztidőpontban a csapatok inkább a fejlesztési versenyre koncentrálhatnak és nem a fiatalokra:

“Ez elsősorban ifjoncteszt és annak is kellene maradnia. Ez a fiatalok lehetősége, talán az első alkalom, amikor F1-est vezethetnek, alkalom arra, hogy megmutathassák magukat a csapatoknak. Az autó fejlesztése csak másodlagos lehetne ilyenkor.”

Mivel a csapatok úgy egyeztek meg, hogy rossz idő estén bármelyik, a pályára lépés előtt még bármelyik alakulat visszaléphet a SIlverstone-i teszttől, Abu-Dzabi esetleg a Red Bullon és a Toro Rossón kívül másokat is fogad majd. Cregan hangsúlyozta, hogy az ajtó nyitva áll, akármennyi csapat is érkezzen novemberben: “Ugyanolyan színvonalon dolgozunk, ebben a tekintetben ez semmi változást nem jelentene.”