Ahogy már írtuk, a Forma-1-es csapatoknak nem sikerült megegyezniük az idei ifjoncteszt helyszínét illetően, ezért 2010-zel és 2011-gyel ellentétben az év végi abu-dzabi lehetőség mellett Silverstone is választható. A dolgok jelenlegi állása szerint az alakulatok többsége nyáron tesztel, csak a Red Bull és a Toro Rosso készül novemberre.

A Brit Nagydíjat megelőző tesztnek kétségtelen logisztikai előnyei vannak, azonban Abu-Dzabiban szinte garantált a kedvező időjárás, ami az angliai helyszínre már nem mondható. A megegyezés szerint rossz idő esetén bármelyik csapat bejelentheti a visszavonulását Silverstone-ból és választhatja Abu-Dzabit is, de csakis addig, amíg az autó első ízben ki nem gördül a garázsból.

A Lotus F1 a többséggel együtt Silverstone-ra iratkozott fel, de a csapatfőnök, Eric Boullier egyáltalán nem titkolja, hogy sokkal szívesebben látná a tesztet Abu-Dzabiban, ahol a fiatal pilóták nyugodtan vezethetnének, a csapatok figyelme pedig a teljesítményükre és nem a fejlesztési versenyre irányulna. A francia a rossz időben reménykedik.

“Hogy őszinte legyek, elég elkeserítő ez. Nagy támogatója vagyok a fiatal tehetségeknek, de szerintem az abu-dzabi változat tökéletes volt. A srácok addigra befejezik a szezonjukat, a tesztet pedig meleg helyen rendezhetjük. Szóval én inkább ellene voltam annak, hogy előrehozzuk ezt Silverstone-ba” – nyilatkozta az Autosportnak.

“Mondhatjuk, hogy komolyabb vita volt erről, én egyértelműen ellene voltam. Szerintem nonszensz, hogy júliusban tartsunk ifjonctesztet, amikor a srácok az idényük közepén járnak és a versenyzésre, a bajnokságra koncentrálnak. Nem szabadna ezt megzavarni, nagyon rossz időzítés. Aztán ott egy másik probléma is: az idény közepén tartott teszten a csapatoknál is más szempontok érvényesülnek, hiszen ez újabb lehetőség a fejlesztésre, új alkatrészek kipróbálására.”

“Abu-Dzabi és Silverstone közül nyilván azt kellett választanom, ami előnyösebb a csapat számára, ez pedig az utóbbi. De valójában azt remélem, hogy esni fog és visszatérhetünk az eredeti tervhez, szerintem az lenne a normális.”