Kérdés: Melyik ízt szereted jégkrémből a legjobban?
Kimi Räikkönen: Nincs kedvencem igazából. Szeretem a csokit, a vaníliát, az epret, és a hagyományos finn fagyikat, teljesen mindegy egyébként, amit éppen találok.
K.: Hogyan pihensz a futamok után?
K.R.: Általában a közeli barátaimmal csavargok valamerre. Pár finn haveromat magammal szoktam vinni a futamokra is, jó velük finnül beszélgetni a szabadidőben, ilyenkor teljesen el tudok szakadni a versenyzéstől.
 
K.: Mi volt az első autód, és most milyenek pihennek a garázsodban? Még mindig megvan a Ferrari Enzód?
K.R.: Egy használt Lada volt az első autóm, nagyon szép emlékeim vannak róla. Nem, az Enzo már nincs meg, helyette egy Lotus Evoras S-szel autókázom a hétköznapokban, az is jó megoldás.
K.: Milyen stílusú zenét szeretsz a legjobban, és kik a kedvenceid?
K.R.: Általában a finn előadók zenéjét hallgatom, de például a Linkin Parkot is nagyon szeretem, szerintem frankó.
K.: Gondolod, hogy a jelenlegi autóddal sikerülhetne a bűvös hármas (pole+leggyorsabb kör+futamgyőzelem)? És ha igen, mit gondolsz, melyik pályán?
K.R.: Nagyon örülnék, ha sikerülne, és a bahreini teljesítményünk után reális esélyt látok a fejlődésre. Nagyon-nagyon közel jártunk a győzelemhez. Nem tudom, hogy melyik pályán sikerülhetne a mesterhármas, de azt is észben kell tartanunk, hogy csak a győzelem fontos, hiszen azért osztogatják a pontokat.  
K.: Honnan tudod, ha tökéletes kört futottál?
K.R.: Nincs olyan, hogy tökéletes kör, csak a mesékben. Futhatsz egy jó kört hibák nélkül, de mindig lehetsz gyorsabb, mindig van hová fejlődni.
K.: Hogyan tudsz folyamatosan javítani a köridődön egy futam során?
K.R.: A vadonatúj szett gumikkal sokkal gyorsabb kört tudsz teljesíteni, mint a használtakkal, ráadásul az autó is egyre könnyebbé válik körről-körre. Vigyázni kell azonban, hogyha az új gumik bejáratódnak, akkor már nem tudsz gyorsabb lenni velük. Általában a tempót jól időzített bokszkiállásokkal lehet fokozni, és a már említett üzemanyagégés is nagymértékben hozzájárul a gyorsabb köridő megszerzéséhez, ezért fordul elő, hogy a verseny vége felé futják meg a leggyorsabb körüket a pilóták.


K.: Úgy tudni, hogy te kicsit keményebben bánsz a motorral, mint Romain Grosjean. Ez miben befolyásolja az autót? Szereted ahogyan a motor nekilendül a gázadásodnak köszönhetően?

K.R.: Mindig is ugyanúgy használtam a pedálokat és vezettem az autót egész pályafutásom során. Minden pilótának megvan a saját vezetési stílusa, ahogyan gyors. Az én stílusom meglehet, hogy kissé erős, de ezt még bőven elbírja egy Renault motor.
 
K.: Mik azok a piros motívumok a sisakodon és mit jelentenek?
K.R.: Van egy piros kilences a sisakomon, ami a rajtszámom. De a mintáknak semmi jelentőségük nincs. Szeretem évről-évre váltogatni a dizájnt, így mindig tudom őket kapcsolni az adott idényekhez.
K.: Ki volt a legerősebb csapattársad az eddigi pályafutásod alatt?
K.R.: Majdnem mindegyikük nagyon versenyképes volt. De különösebben sosem figyelek a csapattársamra, a saját dolgaimra koncentrálok, csak így győzhetem le őt, és a mezőny további tagjait.
K.: Miért viselsz mindig sapkát és napszemüveget még akkor is, ha egyáltalán nincs nap?
K.R.: Mert szeretem a baseballsapkákat és a napszemüvegeket. De amúgy elég érzékenyek a szemeim, így fokozottan kell védenem őket a napsugárzástól.
K.: Előfordult már, hogy valami igazán különlegeset kaptál valamelyik rajongódtól?
K.R.: Nagyon sokféle ajándékot kapok tőlük, és vannak köztük rendkívül ötletesek is. Mindig felköszöntenek a születésnapomon, és az is nagyon jól esik, hogy finnül írnak nekem buzdító szövegeket. Úgy gondolom, hogy ez elég különleges.
K.: Miért nincsen Twittered?
K.R.: Hát, nem szeretem a Twittert, se a Facebookot. Nekem fontos a magánszféra.
F1: Räikkönen szokatlanul bőbeszédű 3


K.: Hogyan fogod megbosszulni, hogy Sebastian Vettel szamárfület mutatott a dobogón neked?

K.R.: Nagyon vicces volt, de remélem, hogy hamarosan jön a visszavágás! Talán megfelelő lenne, ha lenyúlnám előle az első helyet.
K.: Ki jobb tollaslabdában? Te vagy Sebastian?
K.R.: Egyértelműen én, az esetek 100%-ban nyerek.
K.: Mi a kedvenc időtöltésed a Forma-1-en kívül?
K.R.: Nagyon sok mindent szeretek, de főleg az olyan sportokat és játékokat, ahol fontos a versenyszellem. A jelenlegi kedvencem a jéghoki.
K.: Mit választanál? Egy garantált második helyet, vagy egy kockázatos stratégiát 10% eséllyel az első helyre? Mondjuk, ha a futam Spában lenne.
K.R.: Úgy gondolom, hogy sokkal izgalmasabb, ha van némi kockázat az első hely megszerzésében. Elvégre azért vagyok itt, hogy nyerjek.
K.:Mi idegesít fel a pályán?
K.R.: Ha valaki valami nagy hülyeséget csinál, de szerencsére úgy tűnik, hogy ez most egy nagyon tehetséges mezőny.
 
F1: Räikkönen szokatlanul bőbeszédű 4


K.: Mindig olyan nyugodt és összeszedett vagy. Hogyan tudsz ilyen maradni ebben a stresszes és emberpróbáló versenysorozatban?

K.R.: Csak a versenyzésre koncentrálok, semmi más nem érdekel. Életem kétharmadát versenyzéssel töltöttem, így egészen hozzászoktam már ehhez a környezethez.
K.: Hogy csinálod, hogy mindig fantasztikusan versenyzel Spában?
K.R.: Nagyon szeretem ezt a pályát, és szerintem ez sokat dob a teljesítményemen. Nagyon várom már, hogy visszatérjek oda, és remélem sikerül egy jó eredményt hazahozni a csapatomnak!