A Lotus utoljára 1979-ben, a Spanyol Nagydíjon állt mindkét versenyzőjével dobogón az F1-ben, így a vasárnapi Bahreini Nagydíj óriási sikert jelentett, hiszen a még a győzelemért küzdő Kimi Räikkönen a 2., csapattársa, Romain Grosjean a 3. helyen ért be.

A csapat tulajdonosa, a Genii nagyköveteként dolgozó háromszoros világbajnok Sir Jackie Stewart nem győzte méltatni a szahíri szereplést, különösen Räikkönen teljesítményét emelte ki.

“Nem lehetett könnyű átvenni egy csapatot, összerázni az egészet, de nagyszerűen szerepeltek, biztos vagyok benne, hogy Enstone-ban mindenki majd kiugrik a bőréből. Kimi különösen lenyűgöző volt, miután sokan kételkedtek benne, hogy a visszatérése után eredményes lehet-e még. Sokan úgy gondolták, hogy az erőnlétével egy versenyt sem bír végig, sokan beszéltek ilyesmiket. Szóval mindössze a negyedik futamán így válaszolni… És még meg is nyerhette volna a futamot, nem sokon múlott” – magyarázta a skót legenda.

“Ami Grosjeant illeti, aki az első rendes idényét kezdi, nagyon érett versenyt futott. Nem hibázott, kerülte a bajt. Szóval igazán örülök a csapat sikerének és azt hiszem Colin Chapman (a Lotus alapítója) is mosolyog odafentről ezt látva” – tette hozzá.

A Lotus technikai igazgatója, James Allison Bahrein után arról beszélt, hogy Räikkönen tényleg hajszálnyira volt a győzelemtől, így a csapat okkal bízhat benne, hogy előbb-utóbb meglesz az eslő diadal is.

“Miután Kimi megelőzte Romaint, szemmel láthatóan gyorsabb volt Vettelnél, köszönhetően a friss gumiknak. Lenyűgöző volt figyelni, ahogy egyre csökkentette a lemaradást és majdnem sikerült is előznie, de sajnos nem volt elég. De jobb rajthellyel és szárnysérülés nélkül nyerhettünk is volna Kimivel. Végül meg kellett elégednünk egy magabiztos 2-3. hellyel, még várnunk kell az E20-as első győzelmére, de szerintem meglesz az is.”

“Végre abban a tudatban térhetünk vissza a gyárba, hogy a potenciált szép pontokra is váltottuk. A harmadik helyen állunk a konstruktőri bajnokságban, és ha végig tartjuk magunkat, akkor még jobb eredményeink is lehetnek idén. Lesz egy szélcsatornás tesztünk a héten, utána jön Mugello, remélhetőleg mindkettő jól megy majd és Spanyolországban ott folytathatjuk, ahol Bahreinben abbahagytuk” – mondta bizakodva a mérnök.

A Lotus ma bejelentette a jövő heti mugellói tesztbeosztását is, a három napon mindhárom pilóta vezeti majd az autót. Kedden a tartalékos Jerome D’Ambrosio kezd, szerdán Räikkönen, csütörtökön pedig Grosjean vezet majd az olasz pályán.