A Ferrari 2012-re egy pocsék autót épített, Fernando Alonso nemrég elismerte, hogy csak a “hatodik-hetedik” az erősorrendben az F2012-es. Ehhez képest a spanyol a Maláj Nagydíjon győzni tudott, gyűjtögette a pontokat, így a helyzet nem katasztrofális, igaz, a mostani állapotot nem lehet sokáig fenntartani jelentős javulás nélkül.

A csapatfőnök, Stefano Domenicali a Ferrari hivatalos oldalán foglalta össze véleményét.

“Világos, hogy nem lehetünk elégedettek az idényünk indulásával, de már a téli tesztek után tudtuk, hogy nagyon nehéz lesz az első négy futam. Sikeres volt a kármentés, főképp az egyéni bajnokságban, hiszen Fernando Alonso mindössze 10 pont hátránnyal az 5. Azonban az is egyértelmű, hogy most már új fokozatba kell kapcsolnunk, rögtön a következő futamtól.”

“A következő napok nagyon fontosak lesznek, a fő cél a fejlesztés lehető legnagyobb felpörgetése. A jövő héten háromnapos teszt jön Mugellóban, bár nem biztos, hogy ott már megjelenik az összes Barcelonára tervezett frissítés. De meg kell próbálnunk minden percet az autó teljesítményének javítására fordítani.”

“Számítok rá, hogy Barcelonában sok csapat vet be majd jelentős fejlesztést, de nekünk eredményesebben kell dolgoznunk náluk” – mondta, hozzátéve, hogy a mérnökök “éjt nappallá téve” tevékenykednek is Maranellóban.

Ahogy mások, úgy a Ferrari-főnök is a gumikban látja az egyik fő tényezőt 2012-ben. A Pirellik kiismerése létkérdés az olasz csapatnál is.

“Úgy tűnik, a gumik jelentik a kulcstényezőt. Az élen való küzdelemhez elengedhetetlen a viselkedésük megértése, a verseny- és az időmérős stratégia szempontjából egyaránt. Ahogy a hévégén Bahreinben láttuk, a pálya állapotának változása mellett kulcsfontosságú a bokszkiállások időzítése, az, hogy tudjuk, mikor lehet a legjobb gyors kört futni a kvalifikáción. “

Domenicali arról is beszélt, hogy a konkrét autófejlesztési munkák mellett az egész csapat működésén is igyekeznek javítani.

“Felpörgetjük a munkafolyamataink megreformálását és igyekszünk még több erőfeszítést tenni a gyengébbnek számító területeinken, mint például az aerodinamika. Ez egy hosszú távú projekt, amelyet személyesen Montezemolo elnök úr is közelről követ, és amely kulcsfontosságú a Scuderia jövője szempontjából. A Forma-1 nagyon sokat változott az elmúlt pár évben, mi pedig nem tartottunk mindig lépést ezzel, szóval ezen a területen is magasabb fokozatba kell kapcsolnunk!”