Ugyan a futam előtt még csepergett az eső, de ez végül nem befolyásolta a 2012-es Bahreini Nagydíjat, amely újabb fordulatos versenyt hozott.

F1: Vettel nyert Räikkönenék előtt 1
F1: Vettel nyert Räikkönenék előtt 2

F1: Vettel nyert Räikkönenék előtt

F1: Vettel nyert Räikkönenék előtt

F1: Vettel nyert Räikkönenék előtt 29
F1: Vettel nyert Räikkönenék előtt 30
F1: Vettel nyert Räikkönenék előtt 31
F1: Vettel nyert Räikkönenék előtt 32
F1: Vettel nyert Räikkönenék előtt 33
F1: Vettel nyert Räikkönenék előtt 34
F1: Vettel nyert Räikkönenék előtt 35
F1: Vettel nyert Räikkönenék előtt 36
F1: Vettel nyert Räikkönenék előtt 37
F1: Vettel nyert Räikkönenék előtt 38
F1: Vettel nyert Räikkönenék előtt 39
F1: Vettel nyert Räikkönenék előtt 40
F1: Vettel nyert Räikkönenék előtt 41
F1: Vettel nyert Räikkönenék előtt 42
F1: Vettel nyert Räikkönenék előtt 43
F1: Vettel nyert Räikkönenék előtt 44
F1: Vettel nyert Räikkönenék előtt 45
F1: Vettel nyert Räikkönenék előtt 46
F1: Vettel nyert Räikkönenék előtt 47
F1: Vettel nyert Räikkönenék előtt 48
F1: Vettel nyert Räikkönenék előtt 49
F1: Vettel nyert Räikkönenék előtt 50
F1: Vettel nyert Räikkönenék előtt 51
F1: Vettel nyert Räikkönenék előtt 52
F1: Vettel nyert Räikkönenék előtt 53
F1: Vettel nyert Räikkönenék előtt 54
Fotó megosztása:
F1: Vettel nyert Räikkönenék előtt 55


Míg Sebastian Vettel szépen elment a pole-ból, de mögötte az első körökben óriási volt a tolongás, a csata. Nico Rosberg és Daniel Ricciardo csúnyán visszaesett, míg Alonso és főképp Massa nagyon szépen jött előre.

Az 5. körben a pontszerző helyek sorrendje Vettel, Hamilton, Grosjean, Webber, Alonso, Button, Räikkönen, Massa, Rosberg, di Resta volt.

Grosjean a 7. körben folytatta az előretörést, a francia a DRS-t használva a célegyenes végén megelőzte Hamilton, fellépett a 2. helyre, igaz, a vezető Vetteltől még messze volt, de a tempója jobb volt a németénél. A Lotus kiváló formáját mutatta az is, hogy Räikkönen nagyjából ugyanakkor otthagyta Buttont, és már Alonsót üldözte és előzte meg a következő kör végén.

A top10 kerékcseréit Button, Massa és Rosberg kezdte a 9. körben – a csere alatt a mercedeses a brazil elé került.

A következő körben Hamilton, Webber és Alonso járt kint, Hamilton kiállása a bal hátsó kerék hibája miatt lassú volt, így pozíciót veszített. Rosberg a pályára visszatérő angolt csúnyán ki is kergette a bukótérre, de aztán visszaengedte maga elé.

A kiállások első köre után Vettel, Grosjean, Räikkönen, Webber, Button, Hamilton, Alonso, Rosberg, Massa és Sergio Perez sorakozott a top10-ben. A pozíciók nem csak a bokszutcában, de a pályán is gazdát cseréltek, Button és Hamilton is megelőzte Alonsót, Räikkönen Webbert kapta el.

Di Resta a 21. körben ugrott az utolsó pontszerző helyre, miután egyszerre előzte az egymással csatázó Perezt és Maldonadót.

A 23. körben megindult a kerékcserék második hulláma, Button, Roseberg, Massa kezdte. A 24. körben a Lotusnál házi csata zajlott, Räikkönen szépen, tisztát előzte meg Grosjeant a DR-zóna végén, a második helyre kapaszkodott, de egy körrel később ki is ment a bokszba egy friss szett gumiért.

Nico Rosberg újra reflektorfénybe került, amikor Alonsót ugyanúgy a pályán kívülre szorítottam, mint korábban Hamiltont, azt a Hamiltont, akinek a második kiállásán újra gond volt a bal hátsó kerekével.

A pályán a gumik eltérő kora, állapota miatt tulajdonképpen folyamatosak voltak a pozíciócserék, csaták.

A verseny fel épp túl, a 29. körben Vettel, Räikkönen, Grosjean, Webber, di Resta, Button, Kobajasi, Rosberg, Alonso, Massa volt a top10-ben. A Ferrarikat Hamilton üldözte.

F1: Vettel nyert Räikkönenék előtt 56


Räikkönen a 34. körre érte utol Vettelt, néha be-benézett már a címvédő mellé, de akkora előnye nem volt, hogy előzzön.

Míg címvédő és a 2007-es bajnok a vezetésért csatázott, zajlott a kerékcserék harmadik hulláma, amelyhez a 40. körben csatlakozott a két fenti pilóta is, a bokszutcában azonban Räikkönen kicsit lemaradt a lassabb kiállás miatt.

15 körrel a vége előtt Vettel viszonylag biztonságos előnnyel vezetett, mögötte a két lotusos, majd Webber, di Resta, Rosberg, Button, Alonso, Hamilton és Massa állt a pontszerző helyeken.

A hajrában Räikkönen már nem tudott igazán közel férkőzni Vettelhez, de hátrébb Rosberg küzdött meg di Restával az 5. helyért, Button is rájuk zárkózott, míg a 8-9. pozícióban Alonsót kergette Hamilton. Button az 54. körben esett ki a játékból, bal hátsó defekt miatt a bokszban járt, a pontszerző helyeken kívülre került, majd az utolsó előtti körben valamilyen műszaki probléma miatt végleg ki is állt.

F1: Vettel nyert Räikkönenék előtt 57


A dobogóra végül Vettel, a 11. helyről előrekapaszkodó Räikkönen és csapattársa, Romain Grosjean állhatott, aki pályafutása során először ért el ilyen eredményt.

A további pontszerző helyeken az idei negyedik 4. helyét hozó Webber, Rosberg, di Resta, Alonso, Hamilton, a 2012-ben először a top10-ben záró Massa és a 22. helyről végül a 10.-re előrejutó Michael Schumacher végzett. Rosberget két eset miatt is vizsgálják, így az ő esetleges büntetése még változtathat a sorrenden.

A befutó érdekessége volt, hogy Vettel, Rosberg és mindkét Ferrari sem tette meg a levezető kört, a tankjaik olyan üresek voltak, hogy inkább félrehúzódtak.

Bahreini Nagydíj, Szahír, 2012.04.22.