F1: Bahreint márpedig megtartják 1
F1: Bahreint márpedig megtartják 2

F1: Bahreint márpedig megtartják

F1: Bahreint márpedig megtartják 8
F1: Bahreint márpedig megtartják 9
F1: Bahreint márpedig megtartják 10
F1: Bahreint márpedig megtartják 11
F1: Bahreint márpedig megtartják 12
Fotó megosztása:
F1: Bahreint márpedig megtartják 13 Hetek óta kérdéses, hogy megrendezik-e az idei Forma-1-es Bahreini Nagydíja. A csapatok ugyan nem hivatalosan a verseny lefújását várják és csütörtökön a nemzetközi jogvédő szervezet, az Amnesty International is erre szólította az illetékeseket, de legfrissebb állás szerint a jövő hétvégén valóban visszatér a száguldó cirkusz a közel-keleti királyságba.

“Azt tanácsoljuk a Forma-1-nek, hogy nagy ívben kerülje el Bahreint” – nyilatkozta a Süddeutsche Zeitung című napilap csütörtöki számában Wolfgang Grenz, az AI német szekciójának főtitkára. “A verseny lemondása jelezné a világnak, hogy továbbra is aggodalomra ad okot a helyzet Bahreinben, ahol tavaly 47 békés tüntetőt öltek meg. Fontos, hogy a gazdasági érdekek ne élvezzenek elsőbbséget az emberi jogokkal szemben.”

Az F1-et szervező Bernie Ecclestone az különböző aggályok ellenére arról beszél, hogy a versenyt csakis maguk a bahreini szervezők mondhatnák le, ők pedig nem készülnek ilyesmire.

“A futam szerepel a naptárban. Csakis az ottani szervezők léphetnek valamit, ha a nemzeti autósport-szövetségük nem lép vissza, akkor ott leszünk” – mondta a sanghaji pályán az angol.

“Mi nem foglalkozunk a politikával vagy vallással. Én biztosan ott leszek és remélem, hogy mindenki más is. Szerintem nem kellene beleavatkoznunk az ottani politikai kérdésekbe. Azt pedig nem hiszem, hogy bahreini embereknek bármi baja is lenne a Forma-1-es csapatokkal vagy a sajtóval.”

“Körbekérdeztem (a csapatoknál), hogy valakinek van-e bármilyen problémája és mindenki azt mondta, semmi gond. A futam szerepel a naptárban, ott leszünk. Minden csapat örömmel megy Bahreinbe. Én egyáltalán nem aggódom, a gond csak a sajtó, olyanok boncolgatják a témát, akiknek fogalmuk sincs a helyzetről. Én ismerek olyanokat, akik ott élnek, és szerintük minden nyugodt.”

A Forma-1 felügyelőszervezete, a Nemzetközi Automobil Szövetség az elmúlt három hétben feltűnően hallgatott Bahreinnel kapcsolatban, de most végre az FIA is megszólalt. A futam szerintük is meg lesz tartva.

“Az FIA biztosítja, hogy minden versenyét a szervezet érvényes rendelkezéseinek, sport- és műszaki szabályainak megfelelően rendezik és hogy a közönség, a tisztviselők, a versenyzők, a csapatok minden időben biztonságban legyenek” – írták a közleményben.

Az FIA emlékeztetett arra, hogy az elnök, Jean Todt tavaly novemberben személyesen is ellátogatott Bahreinbe, ahol ellenzéki parlamenti képviselőkkel, a tavalyi bahreini eseményeket vizsgáló bizottság tagjaival, a trónörökössel, a belügyminiszterrel, és az EU-s országok ottani diplomatáival is találkozott, és mindenki a verseny megtartását javasolta. A szervezet a háttérben azóta is szorosan figyelemmel követte a bahreini helyzetet, jelentéseket kért és kapott az oda rendelt diplomatáktól és független szakértőktől is.

“A jelenlegi információk alapján az FIA pillanatnyilag elégedett Forma-1-es világbajnoki fordulót érintő biztonsági intézkedésekkel, ezért a szervezet megerősíti, hogy a 2012-es Bahreini Nagydíjat a terveknek megfelelően megtartják” – zárult az FIA közleménye.

Az ügy ezzel azonban még nem ért véget, szombaton Sanghajban Ecclestone, Todt és a csapatok összeülnek, hogy közösen is megtárgyalják Bahrein kérdését.