F1: Bahreini adok-kapok 1
F1: Bahreini adok-kapok 2

F1: Bahreini adok-kapok

F1: Bahreini adok-kapok 6
F1: Bahreini adok-kapok 7
F1: Bahreini adok-kapok 8
Fotó megosztása:
F1: Bahreini adok-kapok 9 Másfél hét van még a 2012-es Bahreini Nagydíjig, de pillanatnyilag Nostradamusnak kellene lenni ahhoz, hogy megmondjuk, lesz-e verseny vagy sem.

A közel-keleti királyságban tavaly óta nem rendeződött a belpolitikai helyzet, sőt az elmúlt hetekben, az F1-es futam közeledtével egyre rosszabb hírek, egyre hevesebb és erőszakosabb összecsapások vannak a rendszer ellen tiltakozók és a rendőrség között.

A Bahreini Nagydíj főnöke, Zajed al Zajani tegnap délután közleményt adott ki, amelyben leszögezte, hogy alaptalan a futam lefújásáról spekulálni.

“Arról van szó, hogy helyzet megismeréséhez lusta fotelszakértők fújták fel ezt az ügyet, azok kárára, akik velük ellentétben elfogulatlanul, első kézből vizsgálták meg a helyzetet. Ez, kiegészítve  a kis szélsőséges csoportok közösségi oldalakon vitt pánikkeltő taktikájával, hihetetlenül eltorzította a valódi helyzetről alkotott képet” – állította a bahreini főnök közleményében, amely aztán két, közelebbről nem azonosított Lotus-csapattag április 5-ei látogatását követő szavait is idézte.

“Igen, szükséges a pálya és a csapatok biztosítása, de ezt meg is teszik (a bahreiniek) és igen magabiztosak az intézkedéseket illetően. Ha lesznek is tüntetések, azok békések lesznek, kimerülnek majd némi zászlólengetésben és gumitűzben, legfeljebb ennyi várható. Sokkal nyugodtabban távoztunk Bahreinből, úgy gondoljuk, mindent kézben tartanak, ha nem lenne egy kicsit több rendőr, az ember észre sem venné a különbséget a legutóbbi versenyévhez képes” – összegezték a benyomásaikat a lotusok.

Az F1 ura, Bernie Ecclestone is rájuk hivatkozott, amikor kedden a BBC-nek nyilatkozott az aktuális helyzetről. Az F1 ura elmondta, hogy a hétfői hírekkel ellentétben nála egyetlen csapat sem jelezte, hogy a futam lefújását szeretnék, így szerinte meg lesz tartva a verseny.

“Az egyik csapat nemrég kiküldött valakit szétnézni, ma én is beszéltem vele, és azt mondják, nincs probléma, minden rendben. Jártak a pályán, körbejárták Bahreint, teljesen elégedettek voltak.”  

“Jelenleg semmi nem utal arra, hogy nem lesz megtartva a futam. Nem is rajtam múlik a döntés, ez a bahreiniek dolga. Pillanatnyilag úgy néz ki, hogy nem fújják le a futamot, szóval feltehetőleg elégedettek a helyszínnel” – mondta Ecclestone, aki arra a kérdésre, hogy a problémák miatt felmerülhet-e, hogy a jövőben nem hosszabbít majd szerződést Bahreinnel, egy óvatos igennel felelt.

Az F1 ura egyébként hétfőn még úgy reagált a csapatok állítólagos vonakodására, hogy ez az ő dolguk, ha nem akarnak menni, akkor ő nem fogja és nem is tudná kényszeríteni őket, azaz a csapatokra tolta a felelősséget.

A csapatok szervezete, a FOTA kedden kora este reagált, az ügyvivő titkár, Oliver Weingarten hangsúlyozta, hogy a verseny lemondása nem is az ő asztaluk, elsősorban a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) cselekedhet.

“A sajtóban felmerült, hogy a csapatok szeretnék elérni a Bahreini Nagydíj törlését. Ez nem is lehetséges, a csapatok nem tudnak lefújni egy futamot. Az FIA Forma-1-es Világbajnoksága nevű sorozatban versenyzünk, ezért az FIA dolga, hogy irányt mutasson az ilyen ügyekben.”

A FOTA után még a Lotus is kiadott egy saját közleményt tegnap este, amelyben elítélte a bahreiniek eljárását, hangsúlyozták, hogy az idézett jelentés szigorúan belső használatra készült bizalmas anyag volt, a csapat sem pro, sem kontra nem kíván állást foglalni a rendezést illetően, a kérdésben teljes mértékben a FOTA álláspontját osztják.