Kimi Räikkönen a Maláj Nagydíj után pihent egy kicsit otthon, Svájcban, de tegnap már a Lotus enstone-i központjába látogatott. A finn a mérnökökkel áttekintette a Kínai Nagydíjra tervezett fejlesztéseket és módosításokat, de emellett már a 2013-as autó első vázlatával is ismerkedett.

“Kimi elsősorban azért járt itt ma, hogy beüljön a jövő évi autó első modelljébe. 2013-ra szeretnénk megváltoztatni a versenyzők üléspozícióját és ki akartuk próbálni, mielőtt továbblépnénk. Korainak tűnhet, de jobb az ilyesmit minél előbb megcsinálni, mert később sokkal inkább megakaszthatja a fejlesztési folyamatot. Egyelőre még nagyon alapvető dolgoknál tartunk, de tetszett Kiminek, ami jó hír. Öröm vele dolgozni, különösen műszaki téren!” – mondta Räikkönen versenymérnöke, Mark Slade, aki hozzátette, hogy a finn a csapat készülő új szimulátorát is megnézte.

Maga Räikkönen a jövő hétvégi Kínai Nagydíj előtt bizakodóan beszélt:

“Sanghaj is csak egy pálya, nincsenek különösebb kedvenceim. Az autó beállításait tekintve hasonló az Albert Parkhoz és Sepanghoz, szóval feküdhet majd nekünk. Új alkatrészeink is lesznek, ami szintén jó, bár minden csapat hoz fejlesztéseket, szóval majd csak ott látjuk meg!”

“2007-ben már győztem ott, jó érzés volt, abban az évben nyertem a bajnoki címemet is. Rendes versenypálya és előzni is lehet rajta. Az autó jónak tűnik, meglátjuk, mit tud a pályán. A csapat keményen dolgozik, hogy a jó irányba haladjunk, az autó pedig erős, eddig mindenütt gyors volt, de az időjárás és egyéb körülmények miatt nem tudtunk kihozni belőle mindent.”

Räikkönen mellett csapattársa, Romain Grosjean is várja már a Kínai Nagydíjat, nagyon szeretne végre bizonyítani, miután az időmérőkön ugyan jól ment, de Melbourne-ben és Sepanban is kiesett, mindössze négy teljes versenyköre volt még csak idén.

“Azt biztosan állíthatjuk, hogy az autó jól teljesít. Mindkét versenyhétvégén bejutottunk a Q3-ba, szóval tényleg jól megy. Az időmérőn az első sorért küzdhettünk és a versenytempó is nagyon jó. Remélem, hogy Kínában normálisabb versenyünk lesz, nem lesz gond a rajtnál és a futamon se, és végre hozhatjuk azt a jó eredményt, amire képesek lehetnénk!”

“Ha hibázik az ember, azt el kell ismernie és aztán nem szabad elkövetnie újra. Ha nem ő a hibás… hát akkor nem ő. Az első két futam nehéz volt, nem jött eredmény. Azonban tudom, hogy a további versenyeken nagy dolgokra leszünk képesek. Az én idényem igazán csak Kínában kezdődik” – magyarázta a tavalyi GP2-bajnok.


Räikkönenhez hasonlóan a francia is igen elégedett az autóval és a Lotus munkájával:

“Nagyszerű látni, hogy a gyár mennyire mögöttünk áll, milyen keményen dolgozik, hogy új fejlesztéseket kapjunk. Ígéretesen indult az idény és minden téren igyekszünk jobbak lenni, ezért izgalmas az új aerodinamikai csomag. Alig várom, hogy lássam és aztán kipróbálhassam a pályán is. Na és a lényeg, hogy milyen köridőt is hoz!”

“Igazán jónak érzem az E20-ast. Malajziában tapasztaltunk néhány érdekes dolgot, mindig új dolgokat tanulunk arról, hogyan reagál az autó. Ausztráliában és Malajziában elég jó benyomásokat szereztünk erről. Van pár terület, amelyről tudjuk, hogy mit is kell, és van néhány, amelyről pedig tudjuk, hogy mit nem szabad tennünk a beállítások terén. Biztos vagyok benne, hogy Sanghajban meglesznek a legjobb beállítások és gyorsabbak leszünk, mint az első két versenyen. Azt hiszem, lehet még tovább is javítani az autót, de így is nagyon kellemes vezetni, az új aerodinamikai csomaggal pedig még jobb lesz, ahogy a későbbiekkel még inkább…”