F1: Előléptetés a HRT-nél 1
F1: Előléptetés a HRT-nél 2

F1: Előléptetés a HRT-nél

F1: Előléptetés a HRT-nél 5
F1: Előléptetés a HRT-nél 6
Fotó megosztása:
A HRT-től még tavaly év végén távozott a technikai igazgató, Geoff Willis, aki a Mercedeshez igazolt. A télen teljes átszervezésen átesett alakulatnál egészen mostanáig üresen állt a poszt, de a spanyol csapat hétfőn bejelentette, hogy az eddigi vezető versenymérnököt, Toni Cuquerellát léptették elő ebbe a pozícióba.

A korábban a Super Agurinál, majd a BMW Saubernél Robert Kubica mérnökeként dolgozó spanyol azon kevesek egyike, aki a HRT-nél a kezdetek óta jelen van.

“A technikai igazgató posztja nagy felelősséggel jár, főképp a koordináció és a döntéshozatal terén, ezért is vagyok nagyon büszke arra, hogy a vezetés engem talált a legalkalmasabbnak erre a szerepre. Nagyon sok műszaki szakember hagyta el a csapatot, ez pedig az F112-es minőségén is éreztette a hatását. A fő célom, hogy kijavítsuk az autó jelenlegi hibáit és utána igyekezzünk a lehető legtöbbet kihozni belőle a fejlesztésekkel, mialatt egységesítjük a műszaki részleget is. Bízom benne, hogy erős alapjaink vannak, világos az előremutató irány, jó lehet a projekt jövője” – mondta Cuquerella.

A HRT igen nehéz telet tudhat maga mögött, hiszen 2011 végén menesztették az addigi csapatfőnököt, Colin Kollest, vele pedig távozott a stábja túlnyomó része is. Az alakulat költözik is, Németországból előbb egy ideiglenes valenciai bázisra tette át székhelyét, nyárra pedig Madridba mennek tovább.

Az újraszerződtetett Narain Karthikeyannal és a McLarennél korábban igen nagyra tartott tesztelővel, Pedro de la Rosával induló csapat az idei szezonnyitón nem rajtolhatott, mert az autók nem ugrották meg az időmérőn a 107 százalékos küszöböt, de Sepangban ez már sikerült, igaz, a télen nem tesztelt F112-es így is siralmasan lassú.

“Valakinek lennie kell az élen és valakinek lennie kell a mezőny végén is, de a HRT egyelőre különösen pocsék, egészen zavarba ejt, hogy a harmadik évükben rosszabbak, mint az elsőben voltak” – mondta nemrég az egykori pilóta, ma szakkommentátorként dolgozó Martin Brundle.

A spanyol motorsportszövetség feje, egyben FIA-alelnök Carlos Garcia arra emlékeztetett, hogy a mai HRT gyakorlatilag új csapatként kell kezelni, számukra más a mérce:

“De la Rosa tudja, hova került: egy vadonatúj csapathoz, még ha egyesek úgy is gondolják, hogy a harmadik idényükről van szó. Mindent előröl kezdtek, a jelenlegi helyzetben még nagyon az elején járnak. Ez hátrány, de a csapatnak hitelességet biztosít de la Rosa és a mögötte álló üzleti háttér is” – vette védelmébe a csapatot Garcia a spanyol Marcának nyilatkozva.