A Caterham két héttel ezelőtt bejelentette, hogy a veterán Jarno Trullit az orosz Vitalij Petrovra cserélte, így több mint négy évtized után nem lesz olasz pilóta a Forma-1-ben.

Az egykori Arrows-, Brabham-, Williams- és Benetton-pilóta, 256 nagydíjával minden idők egyik legtapasztaltabb F1-esének számító Riccardo Patrese úgy gondolja, hogy a helyzet kulcsa a Ferrari kezében van. Hiába nagyon népszerű otthon a csapat – Bernie Ecclestone is ezzel “takarózik” -, ha olasz versenyzőt is szeretnének az F1-ben látni, az elsősorban a maranellóiak szándékán múlik, más nem fog helyettük új hazai sztárt nevelni.  

“Hogy miért alakult így, nem tudom. Jarno Trulli versenyzett az élen is, de az utóbbi időben már csak a mezőny végében volt, talán jobb is, ha inkább otthon marad és nem folytatja így. Remélem, hogy aztán majd fiatal olasz tehetségek is bejutnak az F1-be” – írta saját honlapján az olasz veterán.

“Tudjuk, hogy mennyire fontos a Ferrari (az olaszoknak), emlékszem, amikor 1983-ban a nézők ünnepeltek, amikor kiestem, mert bár nem olasz pilóta, de a Ferrari győzött (a volánnál a francia Patrick Tambay-jal).”

“A három legjobb pilóta jelenleg Alonso, Vettel és Hamilton, de a Ferrari, ha akarná, egy olasz versenyzőt is beültethetne a második autóba, főképp, hogy Massa nem volt valami jó az elmúlt években. Vállalhatnának egy kis kockázatot egy fiatal olasszal, de Michele Alboreto óta (1984) nem tettek ilyet.”

“Az olasz pilótákat egyetlen csapat sem segíti. A Ferrarinak ott a pilótaakadémiája, az olasz Forma-3-as bajnok kap is egy F1-es tesztet, de aztán nem igazán történik semmi. Szerintem vannak jó fiatal olasz versenyzők, de lehetőséget is kellene adni számukra, hogy bizonyíthassák a tehetségüket!”