Múlt héten a Lordok Házának nyolc tagja írt dörgedelmes nyílt levelet az FIA-nek, arra kérve a szövetséget, hogy lépjen fel a Bahreini Nagydíj megrendezése ellen. Az országban uralkodó politikai bizonytalanság miatt idén is sokan aggódnak a futam miatt, de a Times című napilapban megjelent újabb nyílt levél szerint több támogatója is van a verseny megrendezésének.

A UK-Bahrein nevű, több párt képviselőiből álló, informális parlamenti csoport szerint fontos a bahreini futam megrendezése, ez ugyanis ösztönzőleg hathat az ország politikai elitjére. A parlamenti csoport úgy véli, hogy a Bahreini Nagydíjjal az ország kifejezheti, hogy őszintén szükségesnek tartja a reformokat.

“Bahreint folyamatosan összemosták az ‘arab tavasz’ országaival” – áll a nyílt levélben. “Pedig a bahreini kormány hozzáállása teljesen eltérő a többi országhoz képest. Bahrein független emberi jogi megfigyelőket engedett az országba, az ajánlások törvénybe foglalását is megkezdte.”

“Emellett választásokat is tartottak az országban, amelynek következményeként négyszeresére nőtt a parlament női képviselőinek száma, és elismert, nemzetközi szakértőket is felkértek bizonyos területek koordinálására. Azok, akik azt akarják, hogy Bahrein továbbmenjen az igazi reform felé vezető úton, nem akarhatják őszintén, hogy töröljék az idei futamot.”

“Az újságíróknak és nyugati turisták ezreinek az országban való megjelenése éppen hogy ösztönzőleg hathat Bahreinre azzal kapcsolatban, hogy bizonyítsa elkötelezettségét a reformok szükségessége iránt.” Közben a tavalyi tiltakozások egyéves évfordulóján ismét könnygázt kellett bevetniük a hatóságoknak a főváros Manama utcáin.