A Lotus F1 Team két nappal az első téli teszt kezdete előtt ma délután az interneten leplezte le 2012-es modelljét.

Az idénre nevet váltó csapat a járgány jelölésén is változtatott, az egykori gyári tulajdonos Renault-ra utaló R helyett immár az enstone-i gyár után az E betűt és az ott készült modellek sorrendje szerint a 20-as számot kapta. A visszatérő Kimi Räikkönen és csapattársa, a GP2-bajnok Romain Grosjean új fekete-arany autója az idei trendet követi a “törött” orral, bár talán a legelegánsabb megoldással.


Videó az autóbemutatóról

A két év kihagyás után visszatérő finn világbajnok a bemutató kapcsán arról beszélt, hogy bízik a csapatban és nem tart attól, hogy Michael Schumacherhez hasonlóan döcögős lesz a visszaszokása.

“Úgy gondolom, az itteniek tudják, hogy kell jó autót építeni, és még a legnagyobb csapatoknak sem jön össze minden évben nyerő autó. De nagyon is tehetséges emberek vannak itt, jók a megérzéseik és mindenki keményen dolgozik, remélhetőleg jó eredményeink lesznek.”

“Nem nagyon izgulok. Egy kicsit más lesz, mint amihez szoktam, amikor korábban az F1-ben voltam – más csapat, más szabályok, de mindenki másképp kezeli ezt. Egyeseknek nehezebb hozzászokni az új dolgokhoz. És nagyon sok múlik az autón, egy jó autóval sokkal könnyebb a dolgunk, mint egy középszerűvel. Elégedett voltam a múlt heti első tesztemmel, minden azonnal jónak tűnt. Szerintem nem lesz gondom, persze ezt nehéz kijelenteni az első futam előtt. Meglátjuk, mindenesetre elégedett vagyok a dolgok alakulásával.”

A csapattárs, Grosjean kíváncsian várja a 2012-es kihívást és örömmel segít Räikkönennek is ebben-abban.

“2011 fantasztikus év volt számomra a GP2-es cím megnyerése miatt és amiért pénteken autóba ülhettem, a hévégéken mindig a csapattal lehettem tartalékosként. Jó előérzetem van az idei évre és büszke vagyok, hogy engem választottak versenyzőnek. Egyelőre egy kicsit többet tudok a Pirelli gumikról nála (Räikkönennél), de azt hiszem és is sokat kaphatok majd tőle. Együtt kell dolgoznunk a csapat előrébbjutásán, ez a fő cél. Örülök, hogy mellette lehetek.”

“Mindannyian sokat várunk ettől az évtől. Én gyakorlatilag az elejétől a végéig követtem az autó születését, alig várjuk, hogy végre a pályára kerüljön – az első négy nap után már elég jól látjuk majd, hogy alakulhat az idény.”
A tulajdonos Genii Capital vezetője, Gerard Lopez a konstruktőri negyedik helyet tűzte ki célul 2012-re.

“Azt reméljük, hogy sikerül hoznunk egy rendes szezont, ahogy már tavaly év elején is vártuk. Reméljük, hogy erős autónk lesz, a pilótáink erősek, egyikük világbajnok. Bízunk benne, hogy sikerül az élmezőnybe emelni az autót, talán a konstruktőri negyedik hely ésszerű cél számunkra idén. Természetesen arra is nagyon büszkék vagyunk, hogy a Lotus név mostanra egyértelmű dologgá vált a Forma-1-ben” – utalt a névváltoztatásokkal tisztázott tavalyi zavaros helyzetre Lopez.