Míg a 2008-as idényben talán csak a Williamsnél az akkori motorszállító Toyota hátszelével versenyző Nakadzsima Kazukit lehetett fizetős pilótának bélyegezni, az azóta tartó gazdasági válság jelentősen megapasztotta a csapatok rendelkezésére álló forrásokat, így mára a legnagyobb alakulatok kivételével mindenhol feltétel lett a szponzori csomag a versenyzéshez.

Ékes példa erre a Williams, amely egykor maga válogathatott a legjobbak közül, 2012-nek azonban két fizetős pilótával vág neki, a venezuelai Pastor Maldonado és a veterán Rubens Barrichello helyére ültetett Bruno Senna is többmilliós pakkot visz a grove-i alakulathoz.

Az utóbbi két versenyző honfitársa, Felipe Massa szerint “abszurdum”, hogy idáig jutottak a dolgok.

“Ma csak négy csapat van, amelyik megengedheti magának, hogy pénzt hozó pilóták nélkül induljon” – utalt a Red Bullra, a McLarenre, a Ferrarira és a Mercedesre a brazil.

“Abszurd helyzet, nem hiszem, hogy jó ez az F1-nek és főleg a feltörekvő pilótáknak. Még ha valaki nagyon jó eredményeket is ér el az alsóbb kategóriákban, akkor is szerencse vagy pénz kell ahhoz, hogy helyet tudjon szerezni. Ez így nem Forma-1!” – panaszolta a Totalrace.comnak.