Miután F1-es munka nélkül maradt, Rubens Barrichello elfogadta barátja és honfitársa, Tony Kanaan meghívását, hogy részt vegyen egy IndyCar-teszten KV Racing-csapattal a Sebringen. Minden idők legtapasztaltabb F1-ese igen gyorsan bizonyította is, hogy mennyit ér a tapasztalata és ma is mennyire motivált.

“Hát, mit is lehetne mondani… A fickó idejön első alkalommal és 20 kör után már ugyanolyan köridőket hoz, mint én! A tudása és tapasztalata segítségével sikerült igazolnunk néha erre a tesztre hozott ötletünket, szóval nagyon hasznos volt Rubens jelenléte” – mondta a sokszoros győztes, 2004-ben a sorozat bajnoki címét is megszerző Kanaan.

A 39 éves Barrichello összesen 94 kört, több mint 240 kilométert vezetett a floridai pályán. A teszt után ő maga is elégedett volt.

“Nagyon-nagyon kellemes nap volt. Délelőtt még ismerkedtem az autóval, más, mint amihez szoktam, de jó érzés vezetni. Akárhogy is alakuljon a jövő, az elején azt mondtam Kevinnek (Kalkhoven, tulajdonos), Jimmynek (Vasser, tulajdonos) és Tonynak, hogy csak annyit jegyezzenek meg, hogy Rubens igyekezett, jó volt a teszt, gyorsabbak lettünk tőle, próbáljuk meg újra. Szóval jó, eredményes napom volt az autóval, a többféle beállítással azt hiszem jó irányba mentem.”

“Bár 33 éve ez a munkám, azért újoncnak lehetne mondani, az IndyCarban ma csak újonc voltam” – magyarázta a brazil, aki még mindig nem mondott le az F1-ről, de nem zárja ki, hogy az oválpályás versenyek kihagyásával idén az IndyCarban szerepeljen.  

Ha Barrichello az IndyCar mellett döntene, valószínűleg nem kellene könyörögnie a szerződésért:

“Kevin és a KV Racing nevében mondhatom, hogy nagyon elégedettek vagyunk a mai teszttel. Az egész csapat nagyszerű munkát végzett. Rubens most először vezetett IndyCart és azt hiszem, élvezte is. Mi mindenképpen nagyon élveztük a közös munkát. Ha pedig ilyen hatással van Tonyra, akkor érdemes lesz kitalálnunk, hogyan tartsuk meg!” – méltatta a tulajdonos-főnök Jimmy Vasser az F1-veteránt.  

Barrichello ma folytatja az IndyCar-tesztet. Az amerikai széria 2012-es idénye március 25-én kezdődik a floridai St. Petersburg-i utcai versennyel.