F1: Räikkönen nem fél a középmezőnytől 2 A kétéves kihagyás után az F1-be visszatérő Kimi Räikkönen a hét elején már F1-est vezetett, egy 2010-es autóval gyakorolt Valenciában. A finn nem titkolja, hogy nagy öröm újra Forma-1-es autóban ülni.

“Azonnal visszatértek az emlékek, a korábbi F1-es autók vezetése ugyanezen a pályán. A régi reflexek igazán gyorsan előjöttek. Persze eltartott egy darabig, míg el tudtam jutni a határig, de az első, akklimatizációs nap után kedden már sokkal jobban ment, persze még így is van hova javulni” – mondta a francia L’Equipe-nek.

“Tavaly teszteltem a NASCAR-ban, újra felfedeztem a közvetlen versenyzés örömét. A raliban az ember egyedül hajt, az óra ellen versenyez, de a NASCAR-ban falkában megyünk, 40 autó ellen küzdünk. Két év után akkor versenyeztem először újra más autók ellen, újra át akartam élni az igazi csata hangulatát. Az F1-esnél pedig nincs jobb!”

Räikkönen a Lotushoz szerződött 2012-13-ra, amely az elmúlt években nem tartozott az élmezőnybe. A finn nem is számít rá, hogy rögtön a győzelmekért küzdhet, nincsenek túl magas elvárásai.

“Számítok rá, hogy a középmezőnyben küzdök majd. De nem tragédia, ilyen volt az utolsó ferraris évem is” – utalt 2009-re, amikor a vörös autó kimondottan versenyképtelen volt és csak egy spái győzelemre és néhány dobogóra futotta vele. “Persze a végső cél a bajnoki cím. Természetesen igyekszem majd, de nem őrjít meg, ha nem szerzek még egy címet.”

“Összességében, ha az elején jó az autó, akkor versenyképes idény lehet. Szerintem a versenyzés sem lesz nagyon más, mint 2009-ben. Vettel már akkor is erős volt, persze mostanában több az előzés, a hátsó szárny miatt. Én még nem próbáltam a DRS és a KERS-t, hiszen egy 2010-es autóval teszteltem, de igazából csak két további gomot kell nyomogatni.”

Räikkönenről köztudott, hogy mindig is utálta az F1-hez kapcsolódó pályán kívüli kötelezettségeket, médiamegjelenéseket, és az ma sem változott, de azt mondja, a versenyzés kárpótolja.

“Nagyon sok mindent nem szeretek ebben a sportban, olyasmiket, amelyek külön terhelnek. De amikor versenyez az ember, minden rendben. Imádok másokkal versenyezni, ehhez értek és ez okozza a legnagyobb örömöt.”