F1: Pontokat vár a Caterham-főnök 2 A Forma-1-es csapatok közül idén elsőként a Caterham (a volt Team Lotus) mutatta be 2012-es autóját. Az idénre nevet váltott kiscsapat alapítója, tulajdonos-főnöke büszke a korai debütálásra és általában az autóra, amely a nagy ugrást hozhatja számukra.

“Ez az autó újabb előrelépést jelent számunkra. A csomag fényévekkel alaposabb munka, mint az indulásunk idején, izgatottan várjuk, hogy a pályán is láthassuk, mit is tud. Annak is nagyon örülök, hogy ilyen korán megmutathattuk az autót a szurkolóknak.”

A CT01-es furcsa orra jelentős megdöbbenést keltett és vitákat indított el az F1-es szurkolók körében, de Fernandest nem zavarják a kritikák, neki tetszik a “rút kiskacsa”.

“Személy szerint odavagyok ezért az autóért, és hízelgőnek találom, hogy az emberek a mi autónkról, a mi csapatunkról beszélnek, de igazából az a lényeg, hogy gyors legyen. Ha gyorsabb a tavalyinál, akkor nem hiszem, hogy számít a külső. Mellesleg biztos vagyok benne, hogy amikor bemutatják a többi autót is, hasonló irányvonalat látunk majd mindegyiknél. Szerintem egyébként gyönyörű, a különbözőség nem egyenlő a csúnyasággal.”

“Azt se feledjük azonban, hogy az autó külseje és viselkedése csak egy, bár valóban fontos része annak, hogy kik is vagyunk csapatként. A Caterham név sokáig versenyez majd, a DNS viszont ugyanaz, mint a kezdetekkor, 2009-ben. Új év, új kezdet a Caterham név alatt, a történet új fejezete indul. A tervezőcsapatunk most először most először tudott igazán saját autóval előállni, meggyőződésem, hogy előrelépést jelent majd a T218-ashoz képest mind műszaki, mind a teljesítmény szempontjából.”

A csapatfőnök a célt is határozottan hangsúlyozta, a Caterhamnek harmadik évében már pontokat kell szereznie.

“Ami a célokat illeti, korábban is írták már, hogy azt mondtam, idén pontot akarok látni és tényleg ez kell hogy legyen a cél. Így kell lennie. A tavalyi év vége felé már nagyon közel voltunk a középmezőnyhöz, de a KERS hiánya korlátozta az autó lehetőségeit. Idén viszont az emberekkel, a létesítményeinkkel és a KERS-szel már veszélyesek leszünk a középcsapatokra, 2012-ben valamikor pontot akarok látni, vagy kettőt, ha mázlink van!”