Bár a Lotus Renault 2011-re egy radikálisan új technikai megoldással, az előre vezetett kipufogóval vágott neki és az idény elején még igen erős is volt a csapat, az eredmények később egyre kevésbé jöttek.

A főnök, Eric Boullier szerint az idei gyenge forma egyik fő oka Robert Kubica elvesztése volt, a lengyel februárban történt ralibalesete után kicsit szétesett a csapat.

“Igen, legfőképp Robert volt az ok. Egyrészt sportszempontból jelentett veszteséget, hiányzott a gyorsasága, másrészt a csapatmorált is jelentősen lerontotta” – mondta az Autosportnak.  

“Közvetetten is veszteséget jelentett. Robert egyik legfőbb értéke a mentális ereje, a csapatot jobb teljesítményre sarkalló hatása. Nem is tudom, mennyit jelentett ennek a hiánya, de talán a kipufogó fejlesztése is másképp alakulhatott volna az ő tanácsaival” – mondta a lengyelről, aki egyébként már szinte biztosan nem tér vissza a Lotushoz, hiszen 2012-re Kimi Räikkönent és Romain Grosjeant szerződtették.

Boullier szerint a rosszul sikerült évnek is volt azért haszna a csapat számára, nagyon sokat tanultak idén.

“Nehéz év volt ez mindannyiunk számára, nagyon frusztrálóan alakult. De talán így érthetjük meg jobban, hogyan is javulhatunk. Ha Roberttel fejlesztettük volna az autót és a top3-ban küzdhettünk volna, akkor talán azt gondolhattuk volna, hogy húha, gond egy szál se, így pedig sok minden elkerülte volna a figyelmünket. Lehet, hogy kívülről katasztrófának tűnik, de nagyon sokat tanultunk az idei tapasztalatokból.”