Az F1 uraként Bernie Ecclestone ugyan tető aláhozta 2012-re az austini Amerikai Nagydíjat, 2013-tól pedig New Jersey is bekerül a versenynaptárban, a kisember maga sem hiszi, hogy a sportág komoly áttörést érhet el a kontinensnyi országban.

Az egykori Hesketh-, Tyrrell-, Renault-, Alfa Romeo- és Arrows-pilóta, az Indy 500 1998-as győztese, Eddie Cheever úgy gondolja, hogy igazi népszerűségre nem is lehet számítani addig, amíg újra nem lesz a rajtrácson, egy, de inkább több amerikai pilóta.

“Nem hiszem, hogy a Forma-1 sikeres lehez Amerikában amerikai pilóta nélkül, bár a Ferrarinak így is sok szurkolója akad, és mindenütt vannak Forma-1-rajongók” – mondta a Sports Illustratednek a szakkommentátorként is tevékenykedő egykori versenyző.

“Amerikai pilótákkal sokkal nagyobb siker lehetne az F1. Indianapolis egész jól ment, amíg le nem égtek a 2005-ös gumibotránnyal (amikor csak a hat Bridgestone-gumis autó indult a futamon – B.G.). A nézők nem túl elkötelezettek, azután már nem tértek vissza.”

Cheever szerint fontos lenne, hogy legyen egy első fecske, mert jelenleg a feltörekvő amerikai tehetségek nem is vágynak igazán az F1-be.

“Szinte minden fiatal amerikai versenyző a NASCAR-ba akar eljutni, kellenének olyanok, akik az F1-et célozzák. Egyetlen pilóta nem lesz elég. De talán ha lenne egy (amerikai) az F1-ben, az felpezsdítené a dolgokat Amerikában és több fiatal is az F1 felé orientálódna. De ez a folyamat hosszú időt igényel majd, jó lenne mondjuk egy cég vagy egy autógyártó által támogatott ötéves program.”

Az F1-hez pillanatnyilag egyetlen amerikai pilóta kapcsolódik, a jövőre már Caterhamként induló Team Lotusnak van szerződése Alex Rossival, a 20 éves tehetség 2012-ben valószínűleg a GP2-ben versenyezhet majd az alakulat fiókcsapatánál.