Az idénykezdetre tavaly és idén is az utolsó pillanatban beeső HRT a mezőny legkisebb méretű és legkisebb költségvetéssel dolgozó csapata, de a főnök, Colin Kolles szerint a nemrég új tulajdonosokhoz került alakulat háttere nagyon is biztos, van mire építkezniük.

“Az egyik első cél a háttér stabilitásának megteremtése, mert ha ez nem megy, akkor lehet álmodozni, de sosem fognak valóra válni, mert nincs is csapat. Szóval a stabil háttér az első lépés és onnan lehet lépésről lépésre építkezni. Szerintem mi biztos alapokon állunk” – magyarázta az Autosportnak.

“Azt hiszem, sokkal jobb helyzetben vagyunk számos riválisunknál itt a paddockban, mostantól teljes gőzzel a fejlődésre kell koncentrálnunk. Persze tudom, hogy az emberek, főképp az újságírók türelmetlenek tudnak lenni, de nem lehet azt mondani, hogy ne lennének reálisak a kilátásaink. Lépésről lépésre lehet javulni, ennyi az egész. Kell egy erős szervezet és utána lehet további elemekkel segíteni a fejlődést.”

Kolles szerint a siker kulcs nem feltétlenül a méret növelés, hanem a minél átgondoltabb struktúra és működés.

“Nem fogjuk 500 fősre duzzasztani a csapatot, szerintem az nem is hatékony. Komoly F1-es csapat akarunk lenni, a leghatékonyabb csapat. De a privát csapatnál ehhez kulcsfontosságúak az elkötelezett beszállítók, vagy saját infrastruktúra kell hozzá. Tiszta matematika az egész, ki kell kalkulálni, hogy hogyan a leghatékonyabb, ha megfelelően elkötelezett külső partnereink vannak, akkor lehet, hogy ők keményebben dolgoznak, mint azt a saját embereink tennék akár.”

A román-német szakember hangsúlyozta, hogy már dolgoznak a 2012-es autón, és bár egyelőre csak terv, hogy egy önálló brit központjuk legyen, több angol tervezőiroda segíti őket. A jövő évi autó mellett persze még idénre is készülnek fejlesztésekkel, amelyeknek egy része a 2012-es járgányon is használható lesz, hangsúlyozta.

A csapat kora nyári tulajdonosváltásának környékén felmerült, hogy Kolles elhagyhatja a csapatot, de a képből kikerült Carabante-család nem mozdította el, és egyelőre az új gazda, a Thesan sem tervez ilyesmit – legalábbis ő nem tud róla.

“Nekem azt mondták, hogy én vagyok a csapatfőnök és valóban én is vagyok az, se többet se kevesebbet nem lehet mondani erről. Én elkötelezett vagyok.”