Bár a pálya szűk, kanyargós, előzni rajta nehéz, a Forma-1-es pilóták és más szereplők jelentős része mégis imádja a Magyar Nagydíjat, szinte mindenki tud valami szépet említeni a hétvégén immár 26. alkalommal megrendezendő verseny kapcsán.

“A Magyar Nagydíj nagy jelentőséggel bír a Ferrari számára, hisz csomó fantasztikus emlékünk van innen, ugyanakkor vannak borzalmasak is, gondolok itt Felipe balesetére, amikor eltalálta őt Rubens alkatrésze. Budapest különleges számomra, mert 2003-ban itt szereztem meg az első győzelmemet. Nagyon megható nap volt, amire mindig is emlékezni fogok” – mondta Fernando Alonso, aki a javuló Ferrarival ezen a vasárnapon is a győzelmet célozza.

Felipe Massa 2009-es balesete óta nagy hálával gondol a pálya személyzetére és az őt később a kórházban ápolókra, idén újra találkozni fog velük.:

“Nyilván az után, ami két éve történt Budapesten, a város és a magyar emberek nagyon fontos szerepet töltenek be az életemben.  Úgy tervezem, hogy újra meglátogatom azokat, akik segítettek nekem túljutni azon a nehéz időszakon, mind a pályán mind a kórházban.  Sok időt töltöttem Budapesten, hogy felépüljek, amit végül győzelemként éltem meg, és ezek az emberek mind ennek a győzelemnek a részei.”

Amellett, hogy négyszer győzött itt, Michael Schumacher 2001-ben nálunk szerezte meg negyedik bajnoki címét is, így naná, hogy a német veterán is örömmel jön a Hungaroringre: “Két hazai futamunk volt egymás után, és úgy érzem Magyarország is kötődik hozzám ilyen szempontból. Soha nem fogom elfelejteni, hogy az egyik világbajnoki címemet itt nyertem meg és nagyon jó érzés a magyar szurkolók támogatását érezni, amikor idelátogatok.”

A ferrarisok épp Schumi 4. címét ünneplik nálunk

A ferrarisok épp Schumi 4. címét ünneplik nálunk

A ferrarisok épp Schumi 4. címét ünneplik nálunk


A tavaly hibátlan versenyzéssel győző Mark Webber a várost, Budapestet is szereti:
“A magyar futam mindig jó és a hangulat is nagyszerű itt. Azt hiszem, hogy minden versenyző nagyon élvezi az ittlétet. Szeretem Budapestet, mint város, gyönyörű hely rengeteg jó étteremmel és szórakozóhellyel.  A pálya elég rövid és technikás, nagyon sokat dolgozunk egy kör alatt. Az előzésre kevés hely van, de majd meglátjuk, hogy itt mennyire lesz hatásos a DRS rendszer.”

A renault-s Vitalij Petrov az ide érkező orosz szurkolók miatt is élvezi a helyszínt: “Ez egy remek pálya és sok szép emlékem van innen, azokból az időkből, amikor a GP2-ben versenyeztem.  Az első versenyemet Budapesten nyertem, ezért nagyon jó ide újra visszajönni.  A hangulat is mindig remek, rengeteg szurkoló látogat ki a futamra. És igen, nagyon sok orosz is itt lesz Budapesten, úgyhogy a legjobb formámat kell hoznom, hogy jó eredményt hozzak nekik és a csapatomnak.”

Alonso 2003-ban itt győzött először

Alonso 2003-ban itt győzött először

Alonso 2003-ban itt győzött először


“Ez az egyik kedvenc pályám. Szeretek itt versenyezni, és úgy tűnik eddig, hogy itt mindig jól eredményt érünk el, remélem ez most sem lesz másként.  Két dobogós helyezésem volt itt, tehát szép emlékeim vannak Budapestről.  Általában nagyon meleg van, de most ahogy az időjárás-előrejelzés mutatja, még esőre is számíthatunk. Tudom, hogy sok lengyel szurkoló szokott kilátogatni a futamra, ami plusz motiváció lesz számomra, hiszen abban az autóban versenyzek, ami eredetileg Robert autója volt” – mondta Petrov csapattársa, a veterán Nick Heidfeld.

A 2002-es hungaroringi győztes, minden idők legtapasztaltabb F1-ese, Rubens Barrichello immár tizenkilencedszerre jön hozzánk, idén a családját is hozza:           

“Ahogy a monacói, ez is egy alacsony sebességű pálya, ami meglepetéseket is okozhat, így remélem elérhetünk egy jobb eredményt is. A motorhome-omban fogok maradni, körülbelül 20 kilométerre a várostól, de jól ismerem Budapestet, és a gyermekeim is jönnek, ezért alig várom, hogy megmutassam nekik Magyarországot.”

A Force India tulajdonos-főnöke, az indiai Vijay Mallya Budapestet dicséri: “A Magyar Nagydíj rendkívül népszerű. Budapest tele van élettel, gyönyörű építészeti remekekkel és a szurkolók mindig kellemesen fogadják a Forma-1-et.”

Lengyelek, oroszok, finnek, németek - mind sokan jönnek

Lengyelek, oroszok, finnek, németek – mind sokan jönnek

Lengyelek, oroszok, finnek, németek – mind sokan jönnek


Fernando Alonsóhoz Jenson Buttonhoz hasonlóan Heikki Kovalainen is nálunk aratta első és eddigi egyetlen F1-es győzelmét. A lotusos reméli, hogy a Hungaroring kedvez majd az autójuknak, jó eredményt adhat majd az ide szinte hazajáró finn szurkolóknak:

“A németországi hideg idő után megyünk a meleg Magyarországra, az első győzelmem színhelyére. Mivel az aerodinamikai tapadás mellett a mechanikai is hangsúlyos, talán egy kicsit közelebb lehetünk majd a többiekhez, úgy gondolom, hogy a szombat délután érdekes lehet – meglátjuk. Akármi történik, én jól fogom magam érezni, hiszen mindig sok finn szurkoló látogat ki, és szép emlékekkel térhetek haza, így mindig alig várom, hogy visszatérjek.”

Csütörtökön a legtöbb Forma-1-es pilóta megérkezett a budapesti Liszt Ferenc repülőtérre, ahonnan mindegyikük azonnal a vasárnapi Magyar Nagydíj helyszínére, a mogyoródi Hungaroringre utazott.

A versenyre lassanként megérkezik a teljes mezőny, Budapest Airport Zrt. tájékoztatása szerint a pilóták közül néhányan már szerda délután megjöttek, csütörtök reggel pedig Nico Rosberg, a érkezett meg, majd helikopterrel azonnal Mogyoródra repült.

Bernie megérkezik a paddockba

Bernie megérkezik a paddockba

Bernie megérkezik a paddockba


A szurkolók és a rajongók az esős idő ellenére hajnal óta a repülőtér kisgépes termináljának kapujában tartózkodnak, s várják a versenyzőket, akik közül azonban kevesen szakítanak időt autogramok kiosztására, vagy fotók készítésére. Mark Webber kora délután érkezett, s csak a repülőtér alkalmazottjaival vállalt néhány fényképet. Michael Schumacher, saját, néhány hónappal ezelőtt vásárolt ezüstszínű repülőgépével utazott Budapestre.
   
Az F1 ura, Bernie Ecclestone várhatóan csak pénteken délben érkezik meg Magyarországra.

Ha a repülőtéren nem is sikerül a szurkolóknak elcsípni a pilótákat, érdemes megjegyezni, hogy a csapatok hagyományosan ugyanazokban a hotelekben szállnak meg Budapesten, így az autogram- és fotóvadászok a következő helyszíneken is próbálkozhatnak: a ferrarisok a Boscolóban, a mclarenesek és a renault-sok a Kempinskiben, a Lotus-csapat tagjai az Intercontinentalban, Vettel és a Red Bull-csapat a Four Seasonsben, a Williams a Meridienben szokott “tábort ütni”.