A Ferrari már a múlt

A Ferrari már a múlt

A Forma-1-es csapatok vezetőiből álló Sport Munkacsoport (SWG) megkezdte a tárgyalásokat a szezon közbeni tesztelés visszaállításáról.

Jean Todt, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) elnöke már a májusi Török Nagydíjon felvetette, hogy több lehetőséget kellene adni elsősorban a fiatal versenyzők kipróbálására, de javaslata a diffúzorvita, illetve a 2014-től életbe lépő új motorformula körüli vitákban háttérbe szorult.

A Williams technikai igazgatója, Sam Michael most arról számolt be az Autosport magazinnak, hogy a Sport Munkacsoport tagjai megkezdték a tesztelések visszaállításáról szóló vitát.

“Erről is beszéltünk Silverstone-ban, az SWG legutóbbi ülésén. Megfogalmaztunk néhány javaslatot arról, mit tehetnénk ez ügyben, főként a fiatal pilóták tesztelési lehetőségeinek növelése érdekében, de még nem fogadtunk el semmit” – mondta Sam Michael.

“Eddig túl sok más dologgal kellett foglalkoznunk, a V6-os motorok elfogadtatása, meg a diffúzorviták közepette a tesztelés kérdése háttérbe szorult. Egyelőre nem született döntés, de ha komolyan gondoljuk, akár egy délután alatt is tisztázhatjuk a részleteket” – magyarázta a Williams szakembere.

Jean Todt Isztambulban azt mondta: több lehetőséget kell adni a fiatal versenyzőknek arra, hogy stresszmentes környezetben ismerkedhessenek meg az F1-es autók, illetve csapatok működésével.

“Szerintem hülyeség, hogy egyáltalán nem lehet tesztelni szezon közben. Régebben az volt a butaság, hogy a csapatok korlátlanul tesztelhettek, de a totális tesztelésről átállni nulla tesztelésre teljesen értelmetlen. Ezzel megfosztjuk a fiatal versenyzőket attól a lehetőségtől, hogy megtanulják a Forma-1-et. Gondoskodni fogok róla, hogy ez a jövőben megváltozzon” – jelentette ki az FIA elnöke még májusban.

“Nem térhetünk vissza a korlátlan teszteléshez, de manapság hihetetlen (drága) szimulátorokat használnak a gyáraikban, így nem beszélhetünk arról, hogy a nagy csapatok pénzt takarítanának meg ezzel. A szabályok betartásával néhány nap plusz tesztelési időt fogunk találni.”