Torta, pezsgő és Forma-1-es pilótai állás. Kívánhat ennél szebbet születésnapjára az ember?
Ricciardo: Nem nagyon. Szerencsés vagyok, nagyszerű emberek vesznek körül az ISR csapatnál [az ausztrál a cseh gárdánál versenyez a World Series by Renault 3.5-ben – a szerk.], ráadásul itt van velem a barátnőm és a családom is. Ez a legjobb születésnapom!

Tavaly szerencsét hozott a családod a mogyoródi Renault-hétvégén, hiszen megnyerted az egyik futamot…
Ricciardo: Amikor Ausztráliában beköszönt a tél, a családom át szokott jönni Európába, hogy elkísérjenek a versenyekre. Remélem, most is szerencsét hoznak! Ma sajnos nem a legjobb formámat hozam, csak a nyolcadik időt futottam a szabadedzésen, fél másodperccel elmaradva a legjobb időtől. De az autó nem rossz, van néhány ötletem, hogyan állítsunk rajta szombaton.

Most töltötted be a 22. évedet. Tudod, Mark Webber hány éves volt, amikor az első F1-es futamán indult?
Ricciardo: Lássuk csak… Huszonhat. Onnan tudom, hogy ott voltam az Albert Parkban 2002-ben, amikor Mark ötödik lett a Minradival. Óriási ünneplés volt akkor Ausztráliában, úgy emlékszem rá, mintha tegnap történt volna.

Most előtted is megnyílnak a Forma-1 kapui. Kitől, hogyan tudtad meg, hogy versenyezhetsz Silverstone-ban?
Ricciardo: Doktor (Helmut) Marko, a Red Bull tanácsadója hívott fel csütörtökön, hogy versenyezni fogok a Brit Nagydíjon a Hispaniával. Nem mondom, hogy sokkolt a hír, de azért dobtam egy hátraszaltót örömömben! Hirtelen a szavam is elállt. Nagyon örülök a lehetőségnek.

Váratlanul ért, hogy már a szezon felénél bemutatkozhatsz az F1-ben?
Ricciardo: Először is, már a szezon eleje óta tanulom az F1-et, a péntek délelőtti edzéseken én vezethetem az egyik Toro Rossót. Régóta hallottam a híreszteléseket, hogy ekkor meg akkor indulhatok majd egy versenyen, de sohasem ültem fel ezeknek a pletykáknak. Igyekeztem ugrásra készen állni, hogy ha lehetőség adódik, azonnal elérhető legyek, de azért elég nagy sokk volt ezt így, direktben hallani a telefonon.

Meglepett, hogy valamelyik Red Bull-os csapat helyett a Hispania lesz az ugródeszka?
Ricciardo: Kicsit meglepődtem, de a Red Bullnak nyilván sikerült valamiféle üzletet kötnie a HRT-vel. Hogy miben egyeztek meg, azt nem tudom, nem is érdekel. Lényeg, hogy jövő héten ott leszek Silverstone-ban, és nagyon boldog vagyok emiatt.

Daniel Ricciardo, ISR garázs

Daniel Ricciardo, ISR garázs

Daniel Ricciardo, ISR garázs


Vitantonio Liuzzi lesz a csapattársad, aki szintén a Red Bullnál nevelkedett. Ismered az olaszt? Jó mércének tartod?
Ricciardo: Ismerem, mert a haverom, Andrea Caldarelli (aki eddig a GP3-sorozatban versenyzett, Kiss Pál Tamás csapattársa volt – a szerk.) sokat lógott Tonióval, együtt jártak bulizni. Azt gondolom, hogy Liuzzi remek mérce lesz, nagyon gyors tud lenni. Ugyanakkor sokat tanulhatok is tőle, hiszen sokkal tapasztaltabb nálam. De a célom természetesen az, hogy megverjem a Hispaniánál.

Örülsz, hogy Silverstone-ban mutatkozhatsz be?
Ricciardo: Milton Keynesben élek, ami 30 percnyire van a pályától, úgyhogy ez a második legjobb hely a bemutatkozásra, ha már nem Ausztráliában történik. Tavaly nem sikerült túl jól a versenyem, de korábban, a WSR 2.0-ban és a Forma-3-ban többször nyertem Silverstone-ban, szeretem a pályát.

Mire számítasz a hétvégi WSR-futamon a Hungaroringen?
Ricciardo: Szeretek Budapestre jönni, a Hungaroring mindig jó volt hozzám. Nyertem már néhány versenyt itt, legutóbb tavaly, élvezem a vezetést a pályán. Sokat segítene rajtunk, ha a hétvégén valamivel melegebb lenne, mint ma volt. Ha sikerül átültetnünk a kocsira azokat a dolgokat, amiket a szombati edzésen tanulunk, az első sorból rajtolhatok.